Természet vs pláza – Vajon ki nyert?

Hogy mire képes egy erős lokálpatrióta lobbi, erre szolgáljon példakánt az alábbi braziliai történet.

A helyszín, Porto Alegre, ahol egy ötszáz méter hosszú, csodálatos fákkal szegélyezett, békés, árnyékos sétányt mentettek meg a lakosok attól, hogy egy bevásárló központ létesítésével ezt a magával ragadó természeti környezetet kár érje. A sokakl által a világ legszebb utcájának tartott út mindkét oldalán hatalmas Tipuana fák állnak és ágaikkal szinte boltívet képeznek az út fölött. A fákat 1930-ban telepítették és azóta növesztették ezek az óriási növények nagyméretű, látványos lombkoronájukat. Akár mesebeli erdőben is képzelheti itt magát az erre sétáló. Mindenestre különös, elragadó képet nyújt ez a helyszín ebben a modern városban. Ezt az idilli környezetet fenyegette 2005-ben az ide tervezett bevásárlóközpont.

-

A városlakóknak azonban sikerült megakadályozniuk a terv megvalósítását. Lobbizásuk eredményeként elérték, hogy az utca eredeti szépségében megmaradt, sőt azzal, hogy a város kulturális területté nyilvánította ezt a “világszép” utcát, az utókor számára is biztosították háborítatlanságát. Akadt már rá példa, hogy felülről tekintették meg az utcát és a látvány különös képet mutatott. A faóriásoknak köszönhetően, szinte erdőnek tűnik a házak között terület. Az oly sokat említett Tipuána fákról érdemes tudni, hogy rózsafaként is nevezik a köznyelvben, Dél-Amerikában őshonosak és felnőtt példányaik akár száz méter magasak is lehetnek. Gyökérzetük rendkívül kiterjedt, ebből adódóan gyakran okoznak sérülést az utcákban. Sőt azzal, hogy az épületek alapját is elérik, ott is baj forrásként kell számolni ezzel a szerteágazó gyökérzettel. Megelőzhető azonban, hogy kárt okozzanak a gyökerek, hiszen van egy speciális ásó módszer, amellyel elháríthatják a fák ártó “viselkedését”.

-

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.