Termálvízzel termelnék a távhőt

Gázenergia-függőségét szeretné csökkenteni Mosonmagyaróvár egy geotermikus erőmű létrehozásával, csökkentve ezzel a távhő árát a városban.

A képviselő-testület már áprilisban kifejezte megújuló energiaforrások bevonására irányuló szándékát. Elhatározták, hogy az önkormányzat a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. (VÜF) segítségével pályázik támogatásért a beruházás megvalósításához. Az elmúlt év végén a képviselő-testület felhatalmazta a társaság vezetőjét, hogy az előkészítő tárgyalásokat a lehetséges befektetőkkel folytassa le, írja a kisalfold.hu. Az elinduláshoz szükséges saját erő biztosításának érdekében vizsgálja meg az idegen tőke bevonásának lehetőségeit és ha ez szükséges, a pályázat érdekében minimális alaptőkével alapítson projektcéget. Azóta megtalálták a szakmai befektetőt és megalakult a projektcég is Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer Beruházó, Fejlesztő és Szolgáltató Kft. néven. A képviselő-testület a héten rendkívüli ülésen fogadta el a megalakult társaság és az önkormányzat közti megállapodást, illetve fogadták el a pályázat beadásához szükséges szándéknyilatkozatokat – tudtuk meg Árvay István alpolgármestertől. Elmondta: a rendkívüli ülés összehívására a most megnyílt pályázati lehetőség sürgető beadási határideje miatt volt szükség. A mintegy hárommilliárdos projekthez legfeljebb egymilliárdos támogatás nyerhető el.

A befektető cég azonban vállalta a fennmaradó kétmilliárd biztosítását. A költségek nagymértékű átvállalása határozta meg a projektcég tulajdoni arányait is. A VÜF tizenöt, míg a befektető nyolcvanöt százalékos tulajdonrésszel bír a Mosonmagyaróvári Geotermikus Rendszer Kft.-ben. A beruházáshoz az önkormányzat biztosítja a területeket, erről is döntöttek a rendkívüli ülésen. A tervek szerint a hőenergiát termálvízből nyerik majd. Az ehhez szükséges kutat a 86-os főút melletti önkormányzati területen fúrják majd. Az innen nyert termálvizet aztán a Fertő soron felépítendő hőközpontba vezetik, ami a meglévő távhőrendszerhez csatlakozik. Az alpolgármester hozzátette: a napokban adják be a pályázatot. Terveik szerint a beruházás elkészültével a 2014-es fűtési szezonban már ebből a rendszerből nyerhetik a hőenergiát. Ezzel a hőtermelési móddal a jelenleginél lényegesen olcsóbbá válik a távhő előállítása.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.