Termálvíz-hasznosítás Magyarországon

Magyarország rendkívül gazdag természetes gyógy tényezőkben, ilyen a gyógyvíz, az ásványvíz, a gyógybarlang, gyógyiszap, a gyógygáz, és a gyógyhely is.

A tényezők bizonyítottan kedvező élettani hatással rendelkeznek és gyógyászati célra felhasználhatók. Az országban található gyógyvizek száma alapján az Észak – Alföldi régiónak vannak a legjobb adottságai, míg a minősített ásványvizek számának alakulása szerint a Dél – Alföldi és a Közép – Magyarországi terület emelkedik ki. 2015. Június 30-től kötelező a termálvíz visszajuttatása a talajba. A rendelet az energiahasznosítás céljából termelt vizet érinti. A termálvíz megújuló energiaforrásként a környezetbarát energiatermelés jövőjének záloga lehet. Magyarország geotermikus nagyhatalom, a magyar termálvízkincs az ország vízrajzának különleges adottsága. A szentesi kórház fűtésre 95%-ban termál energiát hasznosít, mivel a termálvizes fűtés költsége negyede a földgázos fűtésének. A termálvizet továbbá a mezőgazdasági szektorban is hasznosítják valamint a fólia- és üvegházakban öntözésre is alkalmazzák. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának Nagygál János Magyar Geotermális Egyesület alelnöke elmondta a szervezet célja a hazai geotermikus energia többcélú hasznosításával foglalkozó egyesületi tagok szakmai képviselete, a geotermikus energia kitermelésével és hasznosításával kapcsolatos tudományos kutatás, fejlesztés és alkalmazás segítése, előremozdítása.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.