Térképen a zöld Föld

A legtöbb űrből készített képen az óceánok kéksége ragadja meg figyelmünket. A SUOMI műhold most teljesen másra összpontosított és a zöld növények érdekelték, illetve az, hogy az év alatt hogyan változik ezek kiterjedése.

A műhold 2012 áprilisa és 2013 áprilisa között fényképezte a Földet az infravörös tartományban. Erre azért volt szükség, mert a növények elnyelik a látható fényt a fotoszintézis alatt. A legtöbbet az esőerdők nyelik el, és ezek azok, amelyek a legtöbb infravörös fényt tükrözik vissza az űrbe. A sivatagos területek, vagyis a Föld azon részei, ahol kevés a növény, ezzel szemben mindkét hullámhosszú fényt visszaveri, a látható fényt is és az infravöröset is. A műhold ezek alapján határozza meg a növényzet sűrűségét. Az adatokat felhasználva a kutatók megalkották a zöld bolygó térképét. Az animált változatban a növények előfordulásának változását is láthatjuk hétről-hétre, írja az index.hu.

-

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.