Terjednek az ingyenes, elektromos autó töltők Angliában is

Magyarországon évek óta jogszabály kötelezi bevásárlóközpontokat, hogy meghatározott parkolóként töltőállomás telepítése szükséges.

Nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy szinte sehogy sem állnak a határidőkhöz képest, szankcionálás egyelőre nincs. Angliában is felismerték, hogy az ingyenes töltőhasználat biztosítása komoly versenyelőnyt jelenthet egy üzleti vállalkozás számára, így a Volkswagen, Tesco és a Pod Point együttműködésében megvalósuló töltőhálózat keretében immáron 200 ingyenes töltő került kihelyezésre a Tesco kiskereskedelmi egységeik mellé. 2021-ig 600 állomást kívánnak telepíteni, melyek e-autó márkától függetlenül kiszolgálnak minden EV típust olvasható az evinside hírportálon. Érdekes statisztikai adat, hogy egy vásárló a bevásárlása során átlagosan 4,5Kwh-át tud vételezni, ami kb. 30 km megtételére elegendő. Az eddig felhasználók a 669 MWh összes áramfelvétellel 374.391 kg co2-től kímélték meg a környezetet. Itthon a kereskedelmi láncok tekintetében Penny áll a legjobban, de Lidl, Aldi is folyamatosan telepíti a töltőket. A Tesco, Auchan, Spar, CBA esetében még csak elvétve találkozhatunk töltőkkel. A legnagyobb fejlesztést eddig az IKEA vitte végbe korábban a 8 db (16 autó egyidejű töltésére alkalmas) AC töltőkkel.

szerző: Marsi Norbert – Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület társelnöke

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.