A napelemek és a növények is hasonló elven működnek. Mindkettő egy olyan rendszer, mely a napfényt alakítja át energiává.

Tényleg elveszik a napelemek a helyet a növényektől?

A napelemek és a növények is hasonló elven működnek. Mindkettő egy olyan rendszer, mely a napfényt alakítja át energiává.

A különbség csak abban rejlik, hogy míg a növények ATP molekulákat és mindenféle földi jót állítanak elő, addig a napelemek elektromos áramot termelnek. Így logikus feltételezésnek tűnhet, hogy úgymond egymás konkurensei. Lássuk, mi is az igazság, tényleg össze fognak veszni a napelem telepítők és a gazdák?

Jelenleg a bolygónk szárazföldi területeinek nagyjából 40%-át használja az emberiség növénytermesztésre. Ez összességében 49 millió négyzetkilométert jelent. Ez Magyarország területének 527-szerese. Egy 2015-ös adat szerint a világ teljes energiafogyasztása 168519 TWh, ebből hazánké 222 TWh. Óriási számok ezek, ezért próbáljuk meg egy kicsit kézzelfoghatóbbá tenni. A Napból a Földre nagyjából négyzetméterenként 1,3 kW teljesítmény érkezik. Számoljunk azzal, hogy naponta csak 8 órát süt a Nap. Ez 365 nappal felszorozva 3796 kWh értéket kapunk négyzetméterenként. És ebből már könnyedén kiszámolható, hogy az előző bekezdésben említett összes energiafogyasztásunkhoz 44 ezer négyzetkilométeren kellene összegyűjteni a napfény energiáját. Persze tudjuk, hogy ez technikailag jelenleg lehetetlen, ezért szorozzuk meg ezt 5-tel, és megkapjuk, hogy nagyjából 220 ezer négyzetkilométert kellene beborítani a bolygón napelemmel ahhoz, hogy az összes energiaszükségletünket ebből fedezzük. Ez a bolygónk felszínének 0,35%-a.

Ha téged untatott a matek, és csak itt kapcsolódsz vissza a cikk menetébe, akkor röviden a lényeg: míg bolygónk szárazföldi területeinek 40%-át borítják mezőgazdasági haszonnövények, addig napelemekkel elég lenne a szárazföld 0,35%-át beborítani ahhoz, hogy minden energiafogyasztásunkat fedezzük. És akkor még számoltunk az olyan eléggé egyértelmű dolgokkal, hogy ha ezt a gigászi naperőmű parkot fel kellene építeni valahol, az valószínűleg egy, a Kalahári sivataghoz hasonló hely lenne, ahol még a kaktusz is csak nyögvenyelősen terem meg, írta az agribit.hu. 

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.