Tényleg betiltják a tetőtér-beépítést?

Van illetve készül az új szabályozás, de ennek hatása csak évek múltán lesz érezhető. Egy belvárosi ház tetőtér-beépítése amúgy is rengeteg buktatót rejt.

Meglévő tetőterek minden további nélkül beépíthetők – oszlatja el a múlt héten elfogadott fővárosi településszerkezeti tervvel kapcsolatos félreértéseket Liszkay Krisztina, a Magyar Építész Kamara Településtervező Tagozatának elnöke, aki alaptalannak tartja a belvárosi tetőtéri bépítések várható korlátozásával kapcsolatos aggodalmakat.

Más kérdés az emeletráépítés – emeli ki, ezt el kell különíteni az előzőtől, mivel teljesen mást jelent. Azonban itt sem beszélhetünk egyöntetű szigorításról, hiszen a belső, történeti épületekkel beépült városrészekben amúgy is nagyon sok más tényezőhöz – örökségvédelmi előírásokhoz, építészeti illeszkedésekhez -, is alkalmazkodni kell a tervezésnél, amit már a hatályos kerületi szabályozások is tartalmaznak. Az új településszerkezeti terv által bevezetett párkánymagassági  szabályokat egyébként csak Budapest történeti városrészeiben rögzítették. Ezek az utcák légtérarányát szabályozzák, vagyis a beépítési magasságot az utcák szélességéhez mérten határozzák meg úgy, hogy az utcák téraránya az új beépítések hatására ne legyen kedvezőtlen, sötét és nyomasztó.

A tervkészítésénél mindenesetre az alapelv a beépíthetőség fenntartása mellett az élhető város kialakítása volt – hangsúlyozza Liszkay Krisztina. A helyi beépítési viszonyok miatt egyébként sokszor ma sem használhatók ki teljesen az érvényes kerületi szabályozás által megszabott maximális magassági értékek. Például a különböző igazodási szabályok, az értékes épületek védelme, a szemközti épületek benapozása ma is több esetben korlátot szab a párkányok magasításának.

Hátrébb a homlokzatokkal

Ott ahol már amúgy is túl magas a beépítés, lehet, hogy újabb szinteket a homlokzat hátrahúzásával lehet építeni annak érdekében, hogy az utca téraránya tovább ne romoljon – magyaráz Liszkay Krisztina. A főváros vállalta, hogy a tapasztalatok alapján, egy éven belül – az érintett kerületek főépítészeivel egyeztetve – felülvizsgálják a szabályozást, és módosítják, ha indokolt.

A korábbi szabályozás helyébe lépő, az új  településszerkezeti terven alapuló fővárosi rendezési szabályzathoz igazodva, a kerületeknek kormányrendelet alapján 2018. december 31-ig kell megalkotni a saját, új építési szabályzatukat, addig akár teljesen változatlanul, a most hatályos szabályok alapján adhatók ki az épÍtési engedélyek, amelyek kettő, meghosszabbítva még plusz egy évig érvényesek lehetnek.

Ez nem jelent kevesebbet, mint azt, hogy a következő hét évben akár semmilyen hatással nem jár majd az új szabályozás a beruházókra és a társasházakra. A ma érvényes kerületi szabályzatok módosítására – az új fővárosi szabályok figyelembevétele nélkül -, az év végéig van lehetőség, vagyis ennek keretében sem kell az új előírásokhoz igazítani a változtatást, majd csak az újonnan készülő, 2015 utáni kerületi szabályzatokat  kell az új budapesti településszerkezeti tervhez és rendezési szabályzathoz szabni.

Mindkét oldalnak rizikós

Egy százéves belvárosi ház tetőterének beépítése még a hozzáértő ingatlanfejlesztőknek is rengeteg buktatót rejt, kezdve a lakókkal való egyeztetéstől a megvalósításnál előbukkanó váratlan meglepetésekig. Aki nem veszi az akadályokat, életveszélyes helyzetet is előidézhet, lásd az Andrássy úti palota tüze 2014 nyarán. Itt a beépítés nagyívű tervei nemcsak meghiúsultak, de a bentlakók fejére is halálos veszélyt, mindennapi életük ellehetetlenülését hozták.

Az Andrássy úti épülettűznél kisebb, de a társasházaknak legalább ilyen bosszúságot okozó ügyek tömege, és a menetközben váratlanul felmerült akadályok miatt becsődölt, vagy lelépett vállalkozók tucatjai miatt a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke nem kifejezetten szomorú, ha nehezednek a belvárosi tetőtérbeépítések, illetve ráépítések. Bék Ágnes rengeteg problémás esetről tud, nagyon gyakran nem úgy, nem azt, vagy nem olyan minőségben készültek el a felújítások, mint amire a lakók számítottak. Másfelől a beruházók is gyakran elbukták a statikai szakvéleménybe, előzetes tervezésbe befektetett összeget, ha a többszöri közgyűlésen végül mégsem jött össze a tetőtér eladásához szükséges tulajdonosi kétharmad.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az INA megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos új stratégiai projektekre vonatkozó szerződéseket írt alá

Az INA horvát olajipari vállalat két szerződést írt alá, egyik egy zöld hidrogénüzem építésére vonatkozik a rijekai finomítóban, a másik egy biometán-előállító létesítményre Sziszekben - közölte a vállalat az MTI-vel kedden. A két új stratégiai projekt együttes értéke 98 millió euró, és várhatóan 2026-ra készül el.