Tengeri szélgenerátorok az Adrián

Egy olasz projekt felméri az offshore szélturbinák kiterjesztésének reális lehetőségét az Adriai-tengeren. Az olasz küldöttség Rio de Janieróban terjesztette elő a Powered (Projekt of Offshore Wind Energy : Research, Experimentation, Development) elnevezésű projektjét, amelynek vezetője Abruzzo tartomány. (Aiolus News)

Az olasz pavilonban tartott „Az offshore szélenergia Dél-Európában: a megvalósítás lehetősége az Ipa-Powerednek köszönhetően” elnevezésű bemutató és találkozás tájékoztatott arról, hogy annak a feltárására törekszenek, hogy az Adriai tengeren melyek az elektromos energiatermelés növelése technológia fejlesztésének reális lehetőségei alacsony környezeti káros hatások mellett. A Rio +20 csúcsértekezletet megelőző héten számos vitára került sor, amelyek a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos projektek elmélyítését szolgálták, s amelyeket megvitatnak a hivatalos ülésen is. A Környezetvédelmi Minisztérium együttműködve az ENSZ Társaságok Szövetségével a vendéglátója a Powered projekt első eredményeit bemutató üléseknek, ezeket az eredményeket Corrado Clini miniszter környezetvédelmi miniszter a szektor jövőbeni kiterjesztése modelljeként határozta meg. A három évre tervezett projekt befejeződésével, az eredmények számítások szerint tovább növelik a szektor beruházásait, amelyet más európai országok is követhetnek.

A program élén Abruzzo tartomány áll, amely többek között együttműködik a montenegrói Gazdasági Minisztériummal, Velencével, Ravenna megyével, Marche tartománnyal, a Környezetvédelmi Minisztériummal, az albán Gazdasági Minisztériummal és a horvát Komiza várossal. A tanulmány előirányozza egy sor szélmérő telepítését, a két part mentén, mind a nyílt tengeren, mind a szárazföldön, amelyek összegyűjtik a szél erejére és gyakoriságára vonatkozó adatokat. Ezeknek az információknak az elemzésével lehetővé válik az offshore szélvitorlák fejlődési potenciáljának ellenőrzése, amely adatokat nyilvánosságra hozzák és az internetezők rendelkezésére bocsátják, akik figyelemmel kísérhetik a munkák fejlődését.

Az Abruzzo-i küldöttség vezetője Rio de Janeiróban Antio Sorgi, az Elnöki Ügyek és az Energia Politika tartományi igazgatója.” Az a lehetőség, hogy a Powered programot ilyen tekintélyes összejövetelen mutathatjuk be – jelentette ki Sorgi – azt jelenti számunkra, hogy felfigyelnek ránk és az egész világon, értékelik azt. Rióban bizonyára gazdagodni fog a szektor itt jelenlévő szakértők meglátásai és gondolatai által. Azt szeretnénk, hogy feltárjuk magának a projektnek a hasznos elemeit, hogy ez által javítsuk annak fontosságát és így a minőségét is.. A program végrehajtása 4 millió 400 00 euróba kerül, és 2014 februárig kell befejezni” – hangsúlyozta Sorgi.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.