Kezdőlap / Témakörök / Szélenergia / Tengeri szélerőművek létesülhetnek az Egyesült Államokban
Tudj meg többet: Szélenergia
A külföldi olajtól való függőségét egyre inkább érző Egyesült Államokban tengeri szélerőművek létesülhetnek, elsősorban a nyugati és a keleti partvonal mentén - írta a The Wall Street Journal című újság.

Tengeri szélerőművek létesülhetnek az Egyesült Államokban

A külföldi olajtól való függőségét egyre inkább érző Egyesült Államokban tengeri szélerőművek létesülhetnek, elsősorban a nyugati és a keleti partvonal mentén – írta a The Wall Street Journal című újság.

Miközben a tengeri olajfúrás és -kitermelés kérdése az elnökválasztási kampány fontos részévé vált, a szövetségi kormányzat már előkészíti bizonyos part menti sávok bérbe adását szélturbinák létesítéséhez. A megújuló energiaforrások szakértői gyakran a szélenergia Szaúd-Arábiájának nevezik az Egyesült Államokat, amelynek hatalmas

nyugati sík térségei ideálisak a szél munkába fogásához. Texas és Kalifornia vezető szerepet játszik ebben, e két szövetségi állam szeles térségeiben százával sorakoznak a turbinák.

Az utóbbi időben az érdeklődés az óceánok kiaknázása felé fordult: a nyílt vízen sokkal erőteljesebb szelek fújnak, bár a megvalósításnak komoly technikai akadályai vannak. A fosszilis energiahordozók drágulása és a megújuló energiát hasznosító erőművek adókedvezményei nyomán mégis növekszik az érdeklődés a tengeri szélerőművek építése iránt.

Az Egyesült Államokban termelt energiának mindössze egy százaléka származik szélből, a part menti erőművek viszont javíthatnának ezen az arányon. Szakértők szerint az első ilyen létesítmények 3-5 éven belül felépülhetnek, legnagyobb eséllyel az északkeleti partoknál, New Jersey és Delaware előtt, valamint délebbre, Georgia államnál. A keleti, illetve a nyugati parton kívül a rendkívül erős, tartós szelek miatt a kanadai határnál húzódó Nagy-tavak is ideális helynek mutatkoznak szélerőművek létesítésére.

A The Wall Street Journal megemlítette, hogy Michael Bloomberg New York-i polgármester néhány hete jelentette be: ő is hasznosítaná a legnépesebb amerikai város szeleit, szélturbinákat telepítene a felhőkarcolókra és hidakra. Bloomberg elképzelése szerint 10 éven belül szélerőművek sorakoznának Queens, Brooklyn és Long Island városrészek szeles partjainál is.

Ajánlott tartalom

Becslések szerint évente 50 szélturbina ég le Németországban

Nem igazán lehet tudni, hogy az egyes berendezések milyen gyakran vannak karbantartva és hibásodnak meg.