Teljesíteni fogja az Európai Unió a megújuló energiák felhasználására kötelező érvénnyel vállalt célkitűzését - derül ki az Európai Bizottság előrejelzéséből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Brüsszelben.

Teljesíteni fogja az EU a megújuló energiák felhasználására vállalt célkitűzését

Teljesíteni fogja az Európai Unió a megújuló energiák felhasználására kötelező érvénnyel vállalt célkitűzését – derül ki az Európai Bizottság előrejelzéséből, amelyet csütörtökön hoztak nyilvánosságra Brüsszelben.

Eszerint a 27 uniós tagország összesített teljesítménye 0,3 százalékkal még meg is haladja majd a megújuló energiák részesedésének 2020-ra vállalt, 20 százalékos arányát.
A tagországok saját tervein alapuló összesítés szerint Belgium, Dánia, Olaszország, Luxemburg és Málta valamelyest elmarad majd célkitűzéseitől, a többi tagállam azonban tartja vagy túl is teljesíti azt. Tizenkét tagállam, köztük Magyarország esetében azt várja Brüsszel, hogy pontosan a kitűzött célt éri el, tíz tagország pedig várhatóan túllépi azt.

Az Európai Unió a káros éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében vállalta, hogy a jövő évtized végére egyötödre emeli a megújulni képes energiafajták részesedését az energiafelhasználásában.
A 20 százalékos cél ugyanakkor uniós átlagban érvényes, és tekintettel az egyes tagállamok eltérő adottságaira, minden tag esetében országra szabott nemzeti vállalást dolgoztak ki. Magyarország célja, hogy a 2005-ös 4,3-ról 13 százalékra emelkedjék a megújuló energiák aránya.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.