Az európai uniós tagállam márciusban több áramot termelt megújuló forrásokból, mint amennyire szüksége volt.

Teljesen megújuló forrásból fedezi áramigényét Portugália

Az európai uniós tagállam márciusban több áramot termelt megújuló forrásokból, mint amennyire szüksége volt.

Portugália rendszeresen képes 100 százalékban megújuló forrásokból fedezni az energiaszükségletét. A REN nevű nemzeti hálózatüzemeltető adatai alapján márciusban összesen 4812 gigawattóra megújuló energiát termelt az ország. A fogyasztás ezzel szemben 4647 gigawattóra volt.

Portugáliában először 2016 májusában haladta meg a megújuló forrásból származó energia mennyisége az elfogyasztottét. Abban az időszakban különösen a szélenergia felhasználása volt erős, a teljes megtermelt árammennyiség 22 százaléka származott szélturbinákból. Mostanra viszont a naperőművek kerültek előtérbe. Az idén nyáron Ourique városában készül el az ország legnagyobb naperőműve, amelyben 142 000 napelemet szerelnek fel és azok összteljesítménye 46 megawatt lesz. Az új létesítmény lesz az első lépés afelé, hogy a megújuló források között nőjön a napenergia aránya. Ez logikus lépés, hiszen minden adott ahhoz, hogy az állam hosszú távon biztos áramexportőrré váljon. Az Ibériai-félszigeten a víz-, a nap- és a szélenergia egyaránt rendelkezésre áll, így stabil export építhető rá. A Portugál Megújuló Energia Szövetség (APREN) és a Zero nevű szervezet nemrég nyilvánosságra hozta azt, hogy az elmúlt időszakban mennyi szén-dioxid kibocsátását sikerült megtakarítani. Márciusban ez a mennyiség 1,8 millió tonna volt, míg a megtakarított összeg több mint 20 millió eurót tett ki.

 

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.