Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Teljesen hálózatfüggetlen, napelemes utcai lámpák

Teljesen hálózatfüggetlen, napelemes utcai lámpák

A Kaal Masten tervezői napelemmel burkolt utcai lámpát alkottak.

Ki ne utálná a naplemente utáni sötét utcákat, főleg egy kétes biztonságú helyen. Ráadásul napjainkban sajnos sűrűbben előfordul, hogy a sötétedést követően nem azonnal kapcsolják be a közvilágítást, hanem 10-15 perces késéssel, amit vélhetőleg spórolás okán tesznek.

A holland Kaal Masten cég által tervezett utcai lámpák használatával ilyen csak nagy ritkán fordulhat elő. Az oszlopot ugyanis teljesen beborították napelemekkel, így a LED-es fényforrás üzemeltetéséhez elviekben egyáltalán nem szükséges hálózati tápellátás.

A Spiritnek nevezett, akár 18 méter magas lámpa napelemei még borús időben is annyi villamos energiát termelnek, amennyi szükséges egy éjszakai világításhoz. Az egyedüli karbantartás, amit a lámpák igényelnek, az akkumulátoraikra vonatkozik, amelyeket néhány évente kell cserélni. Az első teljesen napenergiával üzemelő utcai lámpákat Eindhovenben állítják majd üzembe, írja a geeks.hu.


Ajánlott tartalom

ITM: energiahatékonysági beruházások és technológiai fejlesztések csökkenthetik az ipar környezeti terhelését

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia megalkotása érdekében Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a magyarországi ipari és szolgáltatói szektor nagy energiafogyasztóival egyeztetett, a résztvevők egyetértettek, hogy energiahatékonysági beruházásokkal és technológiai fejlesztésekkel tartósan csökkenthető az ipari termelés környezeti terhelése - közölte az ITM kedden az MTI-vel.