Teljesen elolvadhatott a közelmúltban a nyugat-antarktiszi jégmező

A nyugat-antarktiszi jégmező két szemközti oldalán elterülő Ross-tenger és Weddel-tenger fenekén talált apró tengeri lények rendkívül hasonlósága kutatók szerint arra utal, hogy a roppant jégmező teljesen elolvadhatott a közelmúltban.

A két tenger fenekén, egymástól mintegy 2400 kilométerre mohaállatok (Bryozoa) figyelemreméltóan hasonló kolóniáit találták meg kutatók, ami azt valószínűsíti, hogy a két kilométer vastag jégmező egykor elolvadhatott, és a tengerek összeértek. A mohaállatok lárváit feltehetően az olvadás által megnyitott tengerszoroson átfolyó áramlatok szállították a két hely között – fejtik ki a szerzők a Global Change Biology című tudományos lapban megjelent tanulmányukban. “Nagyon nagy meglepetés volt” – mondta a felfedezésről David Barnes kutatásvezető, a brit antarktiszi program (BAS) munkatársa.  Barnes szerint “az ilyen fokú hasonlóság legvalószínűbb magyarázata az, hogy ez a jégmező sokkal kevésbé stabil, mint korábban gondoltuk, és a közelmúltban egy alkalommal össze is omlott … Ha pedig a nyugat-antarktiszi jégmező a közelmúltban elolvadt, újra kell gondolnunk a klímaváltozással járó jövőbeli olvadás lehetőségét is”.

Egy körülbelül 125 ezer évvel ezelőtti rövid felmelegedési periódusban a tengerek szintje mintegy 5 méterrel, az átlaghőmérséklet pedig legalább 4 Celsius fokkal magasabb volt a mainál. Az utóbbi egymillió évben több ilyen meleg időszak is beköszöntött.
Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) 2007-es jelentése szerint a Föld átlaghőmérséklete 2100-ig 1,1-6,4 Celsius fokkal emelkedhet, nagyrészt a fosszilis üzemanyagok elégetésekor felszabaduló üvegházgázok következtében.
Ha az óriási jégmező ma elolvadna, 3,5-5 méterrel emelné meg a világtenger szintjét.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.