Teljes üzembe helyezték az észak-lengyelországi Swinoujscie gázkikötőt, miután pénteken megérkezett az első, a lengyelországi hálózaton keresztül továbbítandó cseppfolyós földgázt (LNG) szállító katari hajó - közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió.

Teljes üzembe helyezték a lengyelországi LNG-kikötőt

Teljes üzembe helyezték az észak-lengyelországi Swinoujscie gázkikötőt, miután pénteken megérkezett az első, a lengyelországi hálózaton keresztül továbbítandó cseppfolyós földgázt (LNG) szállító katari hajó – közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió.

A Q-flex típusú, 315 méter hosszú hajó 210 ezer köbméter LNG-t szállított Swinoujsciébe. Tavaly december óta ez a harmadik  szállítmány, a korábbiakat azonban a gázterminál visszagázosító rendszerének feltöltésére, illetve a lengyelországi szállítási hálózat tesztelésére használták fel. A PGNiG vezető lengyel gázszolgáltató szerint július közepétől az év végéig havi rendszerességgel várhatók a katari gázszállítmányok. Emellett Swinoujsciében rövidtávú (spot) szerződések keretében is fogadnak LNG-t. Június végén a Statoil norvég olaj- és gáztársaság mintegy 140 ezer köbméter cseppfolyós földgázt szállít a lengyelországi gázkikötőbe.

A mintegy 3,5 milliárd zloty (830 millió euró) költséggel létesített, a gázbeszerzés diverzifikációját biztosító swinoujsciei gázkikötő az Európai Unió által támogatott projekt, része a horvát Krk szigeten létesítendő adriai gázkikötőig vezető észak-déli gázfolyosónak. A stratégiai gázkikötő a balti-tengeri kikötővároson, Szczecinen keresztül kapcsolódik a Magyarországon is áthaladó  európai hálózathoz.

A terminál évi 5 milliárd köbméter kapacitással működik, Lengyelország évi földgázszükséglete mintegy harmadát tudja kielégíteni. Lengyel vezető politikusok nyilatkozatai szerint a terminál kapacitását évi 7,5 milliárd köbméterre kívánják növelni.

A gázkikötőt szombaton Andrzej Duda elnök jelenlétében Lech Kaczynskiról, a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt lengyel államfőről nevezik el. A néhai államfő 2006-ban kezdeményezte a gázkikötő létesítését, a terminál építése 2011-ben kezdődött meg.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.