Teljes ökoháztartás épül fel az idei Greenexpón

A nappalitól a konyhán át egészen a fürdőszobáig teljes ökoháztartás épül fel a március 19. és 21. között zajló negyedik budapesti Greenexpo zöld életmód kiállításon.

A rendezvény, amelynek a Papp László Budapest Sportaréna ad helyet, a mindennapok környezettudatos és energiatakarékos termékeit, megoldásait mutatja be a nagyközönségnek. Tavaly mintegy 15 ezren fordultak meg a kiállításon, és idén is legalább ennyi érdeklődőt várnak az ország minden részéről – mondta el Pálmai Ildikó sajtóreferens az MTI-nek.
A minden nap 10 és 18 óra között nyitva tartó Greenexpo kiemelt programpontjaként egy teljes ökoháztartást építenek fel a rendezvényen. Az installáción belül külön helyiségben mutatkoznak be a nappali, a konyha, a fürdőszoba-mosókonyha és a garázs zöld “megoldásai”.
“A fogadó helyiségben intelligens világításszabályozási és kényelmi megoldások jelennek meg, a konyhában és fürdőszobában kiemelten energiatakarékos háztartási gépek, a nappaliban környezetbarát gyártási folyamattal készülő, egyre több természetes anyagot tartalmazó elektronikai termékek, a kazánházban pedig egy komplett fűtési rendszer. A garázsban a jelenleg forgalomban lévő leggazdaságosabb hibrid modell kap helyet” – olvasható a rendezvényt beharangozó sajtóközleményben.

Az ökoházban megismerhetők lesznek az egyes helyiségekben megjelenő termékek pontos jellemzői, és azt is tudni lehet majd, mekkora energia-megtakarítás érhető el használatukkal, illetve milyen mértékű környezetkárosítás okozható velük. Ténylegesen kiszámolható, hol és mennyit lehet spórolni ezeknek a korszerű technológiáknak a használatával.
A közel hatvan kiállítót felvonultató zöld szemle látogatói ezenkívül gyakorlati energiatakarékossági tippeket kaphatnak, tájékozódhatnak a passzívház rendszerekről és a készházakról, vagy épp bővíthetik ismereteiket a speciális szigetelésekről, a környezetbarát festékekről, a napkollektorokról, a hőszivattyúkról és a nyílászárókról. A szél- és geotermikusenergia-hasznosítás, a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás is fókuszban lesz majd. A gyerekek “hulladékból termék játszóházban” vagy környezetbarát életmódra oktató játékokkal múlathatják az időt.

A színpadon előadások hangzanak majd el többek között a háztartásokban alkalmazható megújuló energiaforrásokról, az orchideákról és broméliákról, a virágkötészetről, a bonsainevelésről, a kertépítés menetéről, a bioetanol szerepéről, a biofürdőtavakról és dísztavakról, az esővíztározókról és a biológiai nádgyökérteres szennyvíztisztításról, valamint a természetbarát zöldtetős bioföldházakról és a lakótelepi tetők zöldesítéséről.
A Greenexpónak idén két társrendezvényre is van: a közös jeggyel látogatható Gardenexpo kerti életmód kiállítás, valamint a nemzetközi orchidea és bromélia kiállítás – hívta fel a figyelmet Pálmai Ildikó, aki arra is emlékeztetett, hogy a belépőjegyek értéke március 19. és április 9. között meghatározott feltételek mellett levásárolható az ország egyik magánkertészetében.

Ajánlott tartalom

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel a HUN-REN ATK kutatói

A növényi vírusfertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együttműködés keretében a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói, akik azt vizsgálták, hogy a 'Columbia' dohány fajhibrid hogyan képes hatásosan ellenállni a vírusfertőzéseknek - tájékoztatta az MTI-t a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat hétfőn.