Kiderült, hogy az ilyen megoldások nagyon is hatékonyak.

Télen a hegyekben is hatékonyak a napelemek

Kiderült, hogy az ilyen megoldások nagyon is hatékonyak.

A zürichi kantonban működő elektromos művek (EKZ) tavaly október óta teszteli, hogy miként lehet napenergiából áramot termelni a hegyekben. A szakemberek összesen 20 napelemet helyeztek el az Alpokban lévő Parsennben, 2500 méteres magasságban.

A kísérleti rendszert azért építették ki, mert a szakértők úgy vélték, hogy a hegyekben sokkal több áram termelhető, mint a síkvidékeken. Ugyanakkor az a kérdés megválaszolatlan maradt, hogy hogyan lehet az Alpokban lévő áramtermelést maximalizálni. A kutatók számos adatot gyűjtenek és elemeznek ki évek óta, például azt, hogy milyen szögben érkeznek a napsugarak és hogyan lehet optimálisan elhelyezni a napelemeket, milyen hőmérsékletek uralkodnak, s mennyire befolyásolja az áramtermelést a havazás és a jegesedés.

Az első jelentés most készült el, s a 2017 október és 2018 május közötti időszakot öleli fel. Danilo Grunauer, az EKZ projektvezetője közölte, hogy az első eredmények teljes mértékben megerősítették az előzetes számításaikat és szimulációikat. Különösen a kétoldalas, meredeken elhelyezett modulok bizonyultak hatékonynak és sokkal több áramot termeltek, mint egy alacsonyabban fekvő területen működő fotovoltaikus létesítmény. Az okok között szerepel, hogy a hegyekben magasabb a besugárzási intenzitás, kevesebb a köd és a hó is visszaveri a napfényt. Az utóbbi jelenség (albedó) különösen nagy hangsúlyt kap a kétoldalas modulok esetében, hiszen így a visszaverődő napfény is feldolgozható.

A kísérleti rendszer legfeljebb 2022-ig fog működni és addig folyamatosan szállítja majd a szakembereknek az adatokat. 2022 után teljesen leépítik a fémkonstrukciót és a területet az eredeti állapotába állítják vissza.

 

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.