Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Tedd magad hűvösre – nyári energiatakarékossági tippek

Tedd magad hűvösre – nyári energiatakarékossági tippek

Hamarosan véget ér az esős évszak, és a nyár második hónapjával együtt talán megérkezik a várva várt kánikula is.

Ha azonban nem épp a strandon élvezzük a nyári meleget, fontos gondolnunk irodánk vagy otthonunk hűvösen tartására is. Kézenfekvő választásnak tűnik a légkondicionáló bekapcsolása, ez a megoldás azonban nem csupán megfázást eredményezhet, és veszélyes kórokozókat terjeszthet, a villanyszámlát is jelentősen megnöveli.

Sokkal praktikusabb, olcsóbb és környezetkímélőbb, még mielőtt a légkondicionáló távirányítójához nyúlnánk, ha árnyékolás segítségével tartjuk fenn a szoba kellemes hőmérsékletét. A Schneider Electric árnyékolástechnikai megoldásai között speciális zsalu- és redőnyvezérlőket, termosztátokat, sőt, időjárás-érzékelő szenzort is találunk, így akár egyetlen mozdulattal vezérelhetjük lakásunk vagy irodánk árnyékolását, úgy, hogy a kinti hőmérséklethez és fényviszonyokhoz a legjobban alkalmazkodjon.

A rendszer akkor lesz a legtakarékosabb, ha nem mi irányítjuk az épület árnyékolását, hanem az automatikusan vezérli önmagát. Ebben az esetben a redőnyök és más árnyékolók mindig a megfelelő pozícióba állnak, ezzel is szabályozva az ablakokon keresztül a napsugarakkal bejutó hő mennyiségét, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint élvezni a természetesen hűvös helyiség nyújtotta komfortot.

Az árnyékolás miatt fontos a szoba belső világításának szabályozása is, ám a Schneider Electric megoldásaival ez sem ördöngösség. A mennyezeten elhelyezett jelenlét-érzékelők úgy szabályozzák a világítást, hogy a szobában a fényerő mindig állandó legyen, akár le-, akár felhúzott redőnyök mellett dolgozunk. A jelenlét-érzékelőhöz a légkondicionálót is csatlakoztathatjuk, így, ha nem vagyunk a szobában, a hűtés is takarékra kapcsol, sőt, az épület különböző helyiségeiben különböző hőmérsékletet állíthatunk be, elejét véve a légkondicionáló miatt dúló állandó irodai harcnak.

Így nincs más hátra, mint irodánk hűvösében számolni a napokat a jól megérdemelt, várva várt nyaralásig!

Ajánlott tartalom

Tűz volt a paksi atomerőműben

Kisebb tűz ütött ki csütörtökön délelőtt a paksi atomerőmű 4-es blokkjának turbinagépházában - közölte honlapján az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).