Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Tavaszra kész az első aktív készház Magyarországon

Tavaszra kész az első aktív készház Magyarországon

Májusban készül el Budapest agglomerációjában az első aktív készház, amely több energiát állít elő, mint amennyit elhasznál, az ára negyedével több, mint a “hagyományos” készházé – mondta az MTI-nek Molnár József, a Grand-Ács Kft. ügyvezetője.

A szakértők passzívnak nevezik azt a házat, amely évente és négyzetméterenként nem fogyaszt több energiát 15 kWh-nál. Ebbe a fűtés és a hűtés mellett bele tartozik a világítás és a háztartási gépek által elfogyasztott energia is. Az aktív házak viszont maguk termelik meg a működtetésükhöz szükséges energiát, sőt elérhető a többlet is, amelyet vissza táplálnak az elektromos hálózatba.

A Grand-Ács Kft. által építendő ház hasznos alapterülete 134 négyzetméter, bele értve a földszintet és a beépített tetőteret is. A falak és a tető hőátbocsátása harmada a 44 centiméteres korszerű tégla falénak és fele a mai készházakénak. (A hőátbocsátás azt mutatja, hogy egységnyi idő alatt mennyi hő távozik a falon át a szabadba.)

Az aktív ház falaiban 37 centiméter, míg a tetőterében 35 centiméter vastag a hőszigetelés. Összehasonlításképpen: a múlt század 90-es éveinek közepéig rendszerint 10 centiméter hőszigetelést használtak a tetőterekben.

A hőszigeteléstől azonban még nem lesz aktív egy ház, annak csak az a funkciója, hogy a fűtéshez és a hűtéshez mennél kevesebb energiára legyen szükség. A szóban forgó aktív ház 20 négyzetméter – áramot termelő – napelemmel tudja működtetni a házat, sőt némi felesleg is keletkezik. Az ekkora felületű napelem óránként bő 2 kW villanyáramot állít elő. A fűtés úgy működik, hogy a szellőztető rendszerbe villamos fűtő patronokat szerelnek, és ha szükséges, akkor ezek bekapcsolnak. Erre csak nagyon nagy hidegben kerül sor, ugyan is a kertben három méter mélyre süllyesztett csőrendszerből télen 6-8, míg nyáron 12-14 Celsius fokos levegő kerül be a szellőztető rendszerbe. Télen az elszívott használt meleg levegő egy hőcserélőn át előfűti a beszívott friss levegőt. Nyáron a bejövő levegő hűti a házat, nincs szükség energia faló légkondicionálóra.

Molnár József számítása szerint az aktív ház fajlagos előállítási költsége negyedével több, mint a hagyományos készházé. Az ő cége egy átlagos készházat 200 ezer forintért szállít négyzetméterenként, az aktív készház 250 ezerbe kerül. Tervezi, hogy a házakat úgy árulja a jövőben, mint a kereskedők az autókat. Az alapárért “fapados” felszereltség jár, amelyhez opciók vásárolhatók. Például többlet felszerelés lesz a szennyvíz tisztítás utáni visszaforgatása WC-öblítésre, autó mosásra, a kert pedig a felfogott esővízzel öntözhető.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen igényelhet napelemes támogatást

Folyamatosan csökken a napelemes rendszerek bekerülési ára, így szélesebb körben terjed a zöld megoldás.