A hőszigetelés több okból is nagyon fontos lépés az építkezésnél vagy éppen a felújításnál, főleg a szélsőségesen hideg vagy meleg éghajlatú területeken.

Tartsd melegen a lakást üveggyapottal!

A hőszigetelés több okból is nagyon fontos lépés az építkezésnél vagy éppen a felújításnál, főleg a szélsőségesen hideg vagy meleg éghajlatú területeken.

A szigetelő réteg télen a beltérben tartja a meleget, nyáron pedig a hűvöst, így mindig kellemes hőmérséklet lehet a lakásban. Ez szélsőséges időjárási viszonyok között is érvényes, ráadásul sokat takaríthatunk meg a fűtésszámlával is. Az egyik legelterjedtebb szigetelőanyag pedig az üveggyapot. Az üveggyapotot legfőképpen azért alkalmazzák széles körben, mert fajtáján belül megfizethető, természetes, és nagy élettartalommal bír. Leggyakrabban az épületek hidegebb részeinél alkalmazzák, hogy a meleg levegő benntartásával kiegyensúlyozzák a beltéri hőmérsékletet. Üveggyapotot használnak az ablakok körüli rések befedésére és a padlózat kialakítása során is, hogy megakadályozzák a meleg kiáramlását, és így tulajdonképpen „nem az utcát fűtjük”, ahogy mondani szokás.

Pozitívumok:
Az üveggyapot ideális a házak és lakások melegen tartására, hiszen vastag rétegekben alkalmazható, így hatékonyan őrzi meg a beltéri hőmérsékletet.
Az egyéb szigetelési módokhoz képest az üveggyapot költségkímélő megoldás. Alkalmazása is gyakran egyszerűbb, így még a munkadíjon is spórolhatunk vele.
Az üveggyapot hangszigetelőként is működik, így a kinti zajokat kint, a bentieket pedig bent tartja.

Negatívumok:
Hogyha fedetlenül vagy helytelenül alkalmazzák az üveggyapotot, azt hosszú távon káros lehet a lakók egészségére. A szabadon hagyott üveggyapot felületéről ugyanis egy idő után mikroszemcsék bomlanak le, melyek megülnek a bútorokon és jelen vannak a levegőben is.
A fedetlenül hagyott üveggyapot veszélyforrás, hiszen ha mindenféle óvintézkedés nélkül érünk hozzá, akkor irritációt, fájdalmat vagy égés érzetét keltheti.
Az üveggyapotot egy időben rákkeltőnek titulálta a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség. Ezt a kijelentést hamar vissza is vonták, azonban a kockázatok még mindig reálisnak tűnnek.
-

Alkalmazása:
Többféle fajtájú és formájú üveggyapot létezik, melyekben azonban közös az anyag állandó kémiai összetétele. A leggyakrabban használt üveggyapot fajta a hengeres üveggyapot, amely több méretben is kapható, és egy vízálló réteggel rendelkezik, amely távol tartja a nedvességet. Ezeket tetőszerkezeteknél, plafonok szigetelésénél, falak kiépítésénél, valamint pincék padlózatánál is alkalmazzák. Ezen kívül léteznek üveggyapot takarók is, amelyeket már létező szigetelőrétegre szoktak felhelyezni. Az egyenetlen illetve kis felületekhez lazább szerkezetű, fújható üveggyapotot alkalmaznak. A hőszigetelésnek nem csak az az előnye, hogy egy nagyjából állandó hőmérséklet lehet otthonunkban. A hőszigetelésnek köszönhetően – amellett, hogy kisebb lesz a gázszámla –, kevesebb energiát használunk el fűtésre, mely által bolygónk véges tartalékaival takarékosan járunk el, ezen kívül kevesebb káros anyag jut a légtérbe.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.