Leállította a fűtést a szolgáltató hétfőn Székesfehérváron, a Vásárhelyi úti lakótelep 330 lakásában, "a lakók által felhalmozott tartozások miatt'". Az ott élők birtokvédelmi kérelmet nyújtottak be a város jegyzőjéhez, aki háromnapos határidővel hatósági határozatban kötelezte a kazánok tulajdonosát, a Stopping Hungária Kft.-t. a szolgáltatás visszaállítására.

Tartozás miatt 330 lakásban nincs fűtés Székesfehérváron

Leállította a fűtést a szolgáltató hétfőn Székesfehérváron, a Vásárhelyi úti lakótelep 330 lakásában, “a lakók által felhalmozott tartozások miatt'”. Az ott élők birtokvédelmi kérelmet nyújtottak be a város jegyzőjéhez, aki háromnapos határidővel hatósági határozatban kötelezte a kazánok tulajdonosát, a Stopping Hungária Kft.-t. a szolgáltatás visszaállítására.

Bóka Viktor jegyző az MTI-nek elmondta: a lakótelep öt társasházának három közös képviselője hétfőn reggel jelezte a központi fűtés leállítását, s kérte a birtoksérelem megállapítását.
A helyszínre küldött szemlebizottság megállapította a birtoksérelmet, azt, hogy a szolgáltató hétfő reggel óta a lakásokban csak temperáló fűtést biztosít, amely nem elégséges az életvitelszerű ott tartózkodáshoz. A város jegyzője ezért még hétfő délután határozatban szólította fel a kazánok tulajdonosát a szolgáltatás visszaállítására, s erre háromnapos határidőt jelölt meg.
Ha a szolgáltató az adott idő alatt nem tesz eleget a határozatban foglaltaknak, félmillió forint bírsággal sújthatják, a hatóság pedig rendelkezik a fűtés visszaállításáról. A jegyző döntése ellen nincs jogorvoslati lehetőség.
Bár a szolgáltató 15 napon belül bírósághoz fordulhat, annak a határozat végrehajtását tekintve nincs halasztó hatálya – tájékoztatott Bóka Viktor.

A jegyző határozatát már hétfőn kézbesítették a Stopping Hungária Kft. ügyvezetőjének, aki bár decemberben “aggályos” körülmények között eladta cégét egy, a közép-amerikai Belize városában bejegyzett Stopping Holding Kft. nevű vállalkozásnak, a tulajdoni lap szerint változatlanul a hőszolgáltatást biztosító kazánok tulajdonosának számít.
A fűtésszolgáltatást rendesen fizetők érdekeik védelmében ideiglenes rendelkezést kérve korábban a bírósághoz is fordultak. Az ügyben január 20-ra tűzte ki a tárgyalást a bíróság.
A lakótelepen nem először szünetelteti a fűtést a szolgáltató. Októberben rövid időre leállt a hőszolgáltatással, csak temperáló fűtést biztosított a Stopping Hungária Kft.
Kucsera Róbert, a cég ügyvezetője akkor arról tájékoztatta az MTI-t, hogy azért kényszerült erre a lépésre, mert nyolcmillió forint fűtési díjjal tartoznak a lakók, s emiatt nem tudott fizetni a gázt biztosító E.ON-nak.
A vállalkozás annak érdekében, hogy biztosítani tudja a fűtés zavartalanságát, mintegy 40 millió forint hitelt vett fel, s a múlt év végére gyakorlatilag fizetésképtelenné vált. Az ügyvezető tájékoztatása szerint a lakók fűtéstartozása időközben tovább nőtt, 8,5-9 millió forintra emelkedett.

A cég új tulajdonosa – aki nem kívánja felfedni a kilétét – decemberben azt kérte a lakóktól, hogy a fűtésszolgáltatás feltételeként írjanak alá egy tíz évre szóló szolgáltatási szerződést. Azt azonban a lakótelepen élőknek csak a töredéke írta alá, így hétfőn leállították a lakótelepen a fűtést.
A helyzet rendezésére, s a lakók fizetési hajlandóságának felmérésére az önkormányzat a közelmúltban tett egy üzleti ajánlatot a Stopping Hungária Kft.-nek, a cég ügyvezetője azonban nem kívánt élni a lehetőséggel.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.