Taroltak a magyar cégek a zöldiroda-versenyen

Európa legzöldebb irodáit díjazták Brüsszelben az Irodai zöld innovációk konferencián. Négy kategóriában is magyarok nyertek. Az első Európai Zöld Iroda Versenyen hat ország 22 szervezete indult mikro, kis, közepes és nagy iroda, valamint civil és közintézmény kategóriában.

Fenntartható üzletfejlesztés a társadalmi vállalkozások és innováció tükrében – két napos nemzetközi kurzus 2013. december 9-10-én Budapesten. Az Irodai zöld innovációk című konferenciát az Európai Zöld Iroda Hálózat szervezte a Brüsszeli Kereskedelmi Kamara támogatásával (Brussels Chamber of Commerce, BECI). „A Belgiumban foglalkoztatottak több mint 70%-a, a Brüsszelben dolgozók több mint 90%-a szolgáltató szektorban tevékenykedik, ezért is különösen fontos, hogy támogassunk a környezetbarát irodai gyakorlatok elterjedését” – mondta Jan De Brabanter, a Brüsszeli Kereskedelmi Kamara főtitkár-helyettese, írja a piacesprofit.hu.

A versenyt az Európai Zöld Iroda Hálózat koordinálta, amelybe hat ország (Belgium, Bulgária, Észtország, Magyarország, Románia és Szlovénia) 22 szervezete kapcsolódott be. A versengő irodákat a hálózat nemzeti partnerei készítették fel, tréninget szerveztek számukra, és mentorálták őket. Az irodák pályázati anyagát nemzetközi bírálóbizottság zsűrizte, melynek tagjai: Helka Julkunen, a finn WWF zöld iroda szakértője; Claudia Koll, a Német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium munkatársa; Maria Passalaqua, a spanyol EMAS Club Barcelona vezetője és Tomas Ekström, a Kinnarps környezetvédelmi igazgatója.

Az Európai Zöld Iroda Verseny győztesei:

• Nagy iroda kategóriában: SAP Hungary Kft., Unilever Magyarország Kft.

• Közepes iroda kategóriában: Tetra Pak Hungária Zrt.

• Kis iroda kategóriában: Tchibo Budapest Kft.

• Mikro iroda kategóriában: RUSE Kereskedelmi és Ipar Kamara, Bulgária

• Közintézmény kategóriában: Budapest Főváros XI. kerület, Újbuda Önkormányzata

Kommunikációs különdíjban részesült a brüsszeli Mundo B – Sustainable House és a Mundo-Namur – Green Property. A Legjobb menedzsmentrendszer különdíjat az Aerodrom Ljubljana vehette át. A legjobb zöld beszerzés különdíjat az Oxfam belga irodája nyerte el. A Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi irodája kiemelkedő teljesítményéért kapott diplomát.

„Az irodazöldítés jó kiindulópont lehet a vezetőség meggyőzésére, hogy a legjobb zöld gyakorlatokat más területeken is megvalósítsák” – nyilatkozta Bodroghelyi Csaba, az Európai Zöld Iroda Hálózat igazgatója, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatója a díjátadó ünnepségen. Az Európai Zöld Iroda Hálózat Program a Leonardo da Vinci Élethosszig tartó tanulás program, 2011–2013 támogatásával valósul meg.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.