Tarlós: Budapest is tervbe vette a dízel autók kitiltását

Február végén érkezett a hír, hogy ki lehet tiltani az Euro 6-osnál régebbi, korszerűtlenebb dízelmotorral működő járműveket a szennyezett levegőjű városokból Németországban. Tarlós István már arról beszél, hogy Budapest is tervbe vette.

Ki kell adni egy előzetes jelzést hamarosan Budapesten is, hogy gondolják meg az emberek a dízel autók vásárlását, mert nemsokára itt is terítékre kerül a kérdés – válaszolta Tarlós István főpolgármester lapunk arra vonatkozó kérdésére, hogy mikor lép a magyar főváros Róma, Stuttgart és Düsseldorf nyomába. Mint arról beszámoltunk, ezekben a városokban hamarosan teljesen kitiltják a dízel autókat a belvárosból. Tarlós közölte, hogy a lépés középtávon elképzelhető és indokolt Budapesten is.

Nem nagyon hiszem, hogy 5 éven belül ez generálisan megoldható. Egy biztos, itt is bekövetkezik. Magyarországon a jogszabályi környezet nem teszi lehetővé a dízel kocsik kitiltását, mások az autósok anyagi körülményei és más a gépkocsipark állapota is, tette hozzá. Mi is tervbe vettük a kitiltást, de csak bizonyos türelmi idővel és nem egyik-napról a másikra. – közölte. Hozzátette, hogy erre rá kell készülni, fel kell készíteni a lakosságot, vállalkozókat, jogszabályokat kell alkotni, és kommunikálni a terveket. Nemcsak az autósokat érinti a szabályozás, hanem sok buszt és teherautót is. Tarlós végül leszögezte: az első lépéseket a szmogriadó-rendelet módosításánál már megtették. A jogszabálynak két év múlva lép hatályba az a része, ami szerint szmogriadó idején bizonyos dízelek nem használhatók, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.