Tapasztalatok napelemmel három és fél év használat után

A tulajdonos középkorú kisiparos, a ház egy falucska egyik öreg épülete, a rendszer egy teljesen átlagos, kis cég által felszerelt napelemes cucc. Semmi különös nincs az egészben, csupán csak annyi, hogy a 2012. novembere óta termelő minierőmű pontosan azt hozza teljesítményben és pénzben, amit felszerelésekor ígértek.

Az inverter teljesítménye nagyobb, mint a napelemeké, három kilowatt összteljesítményű napelem-rendszert lehet rákötni. A tulajdonos azért vett eleve nagyobb kapacitású invertert (ez a kütyü csinál a napelemek által előállított egyenáramból a hálózatra engedhető váltóáramot), mert azt tervezte, hogy ha bejön a dolog, bővíti majd a rendszert. Ez idén esedékes is.

2012 novembere óta ennyit, 7,57 MWh, azaz 7570 kilowattóra energiát termelt a 2,2 kW névleges csúcsteljesítményű rendszer egy házikó tetején. Ha elosztom az azóta eltelt 41 hónappal és visszaszorzom 12-vel, évi 2200 kWh jön ki, és mivel a csonka év pont a téli szezon, mondhatjuk, hogy ez megfelel az ökölszabálynak: Magyarországon 1 kWp napelem évente megközelítőleg 1000-1200 kWh energiát tud előállítani. Quod erat demonstrandum.

Az eredeti számla (azért szól 3 kW-ról, mert az inverter ekkora, de a kilenc panel 2,2 kW-ot tud valójában)

Eredetileg 13 ezer forint körül volt a család villanyszámlája havonta, a napelemekkel ennyi maradt belőle. A megtérülés a nagy inverter és a négy éve még magasabb rendszerár miatt az ő esetükben az átlagosnál magasabb beruházási költséggel és a valamelyest olcsóbbá vált árammal rosszabb, mint ha ma telepítené a gazda, mai kalkulációval 10 év körül hozza be az árát a fotovoltaikus kiserőmű. Lakossági telepítésnél kWp-nként körülbelül 500 ezer forint manapság a telepítés költsége, ezzel lehet számolgatni, ha valaki napelemet tervez.

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-

-

A fönti érték a legfontosabb: ez egy teljes év elszámolása, eszerint 2013 áprilistól 2014 áprilisig 2360 kWh volt a termelés, vagyis írásos papír is van róla, hogy nem hazudik a napelem-ipar, amikor 1 kWp-nyi napelemre megígéri az évi 1000-1200 kWh hozamot.

-

-

forrás: 444.hu

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.