Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Tanzánia is betiltotta a műanyag bevásárló zacskókat
Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Tanzánia is betiltotta a műanyag bevásárló zacskókat

Tanzániában szombaton életbe lépett az a törvény, amely betiltja a műanyag bevásárló szatyrok gyártását és használatát az országban.

A kelet-afrikai ország ezzel a kontinens más országaihoz, egyebek mellett Ruandához és Kenyához csatlakozott, ahol már fellépnek a környezetszennyező műanyagtermékekkel szemben. A törvényt megszegő gyártókra maximálisan 400 ezer dolláros (116 millió forintos) büntetést vagy kétéves börtönt lehet kiszabni. A műanyag szatyrot használó személyeket pedig 13 dolláros (3800 forintos) büntetéssel lehet sújtani – mondta el Januari Makamba, a kormány környezetvédelemmel foglalkozó tagja, miután egy kéthetes kampány keretében a fővárosban 200 tonna műanyag zacskót gyűjtöttek össze-
A környezetvédő szervezetek üdvözölték a tanzániai lépést. „A műanyag a környezet első számú szennyezője és a természeti környezet csöndes gyilkosa” – hangsúlyozta Amani Ngusaru, a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) környezetvédelmi kampányigazgatója. Mint hozzátette: több mint száz évbe telik, míg egy közönséges műanyag zacskó lebomlik. A WWF honlapján emlékeztetett rá, hogy Tanzánia 13 afrikai országhoz csatlakozott, amelyek vagy teljesen betiltották a műanyag szatyrokat vagy megadóztatják, ami visszaszorítja a felhasználást – írja az MTI. Magyarországon 2021-től tervezik betiltani a műanyag zacskókat.

 

 

 

mti / 444.hu

Ajánlott tartalom

Fából csokornyakkendő?

Megszokottá vált megjelenésünket könnyedén dobhatjuk fel a Patore' izgalmas facsokornyakkendőivel, amelyek már Magyarországon is elérhetőek.