A Magyar Természetvédők Szövetsége 2008-ban kezdeményezte egy klímatörvény megalkotását. A kampányt több tízezer állampolgár, 200 civil szervezet támogatja. A szervezet további támogatókat vár.

Támogasd a klímatörvényt!

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2008-ban kezdeményezte egy klímatörvény megalkotását. A kampányt több tízezer állampolgár, 200 civil szervezet támogatja. A szervezet további támogatókat vár.

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács 2009 elején a folyamat élére állt. Kezdeményezésükre az Országgyűlés 2009 júniusában közel egyhangú határozatban döntött az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítéséről. Az NFFT a törvény tervezetét elkészítette és 2010. január 21-én elfogadta. A tervezet elérhető a www.klimatorveny.hu honlapon. A törvény nemcsak környezeti ügyekkel foglalkozik, hanem számos társadalmi, gazdasági pozitív hatása van. Ezért is csatlakozik a kampányhoz egyre több nem környezetvédő civil szervezet.

A törvénytervezetet az NFFT parlamenti képviselő tagjai – a négy parlamenti párt részéről – benyújtották az Országgyűlés részére. Februárban mindössze négy parlamenti ülésnap lesz, ezért csak jelentős társadalmi nyomás mellett várható, hogy a Parlament kivételes eljárásban tárgyalja és fogadja el a törvényt. Ehhez kérjük a támogatásotok az alábbi levélhez való csatlakozással. Csatlakozást (szervezet neve, székhelye, képviselője neve, elérhetősége) az info@mtvsz.hu  címre, vagy a 1/2167295 faxszámra küldjed legkésőbb 2010. február 11-ig.

További információ:
Farkas István, Botár Alexa, MTVSZ, info@mtvsz.hu, 1/216-7297

———————————————–
A Magyar Országgyűlés részére

Tisztelt Képviselő!

Kérjük, hogy a Magyar Országgyűlés 2010 februárban vegye napirendre és változtatás nélkül fogadja el a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) által kidolgozott éghajlatvédelmi törvényt.

A társadalom meghatározó csoportjait képviselő Tanács által konszenzussal elfogadott törvény egyszerre támogatja a magyar társadalom környezeti, társadalmi és gazdasági érdekeit. Az éghajlatváltozás mérséklése iránti felelősségünk, az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentése melletti elköteleződés csak az egyik ok, ami miatt szükség van az éghajlatvédelmi törvényre.

Magyarországnak sürgetően lépnie kell, hogy szabaduljon a fosszilis energia (kőolaj, szén, földgáz) függés szorításából. A kőolaj árak várható növekedése miatt minden társadalmi réteg elemi érdeke, hogy energiatakarékossággal, energiahatékonysági és megújuló energia beruházásokkal csökkenteni tudja az energiafelhasználást. A világ az elkövetkező években radikálisan meg fog változni, az ehhez való alkalmazkodást Magyarországnak most kell elkezdenie.

Az éghajlatvédelmi kerettörvény meghatároz olyan szabályozó és támogató rendszereket, amelyek egyaránt lehetőséget fognak kínálni a legszegényebbeknek, a lakosság széles rétegeinek, a közösségi intézményeknek és a vállalkozásoknak a fogyasztási és termelési szerkezet átalakítására. Az intézkedések egyben segítik a gazdaság élénkítését, a foglalkoztatottság növelését és a társadalmi igazságosságot. Emellett a törvény támogatja az éghajlatváltozás mindenképpen bekövetkező hatásai elleni védekezést is.

Az éghajlatvédelmi törvény elfogadása tehát egyszerre globális felelősségünk és nemzeti érdekünk.

Mutassuk meg a világnak, hogy a magyar politikusok képesek egyetértésben cselekedni a jövő érdekében és nem hasonlóak a Koppenhágai Csúcs bukott tárgyalóihoz! Nincs időnk várni. Ezért kérjük, hogy még ebben a parlamenti ciklusban konszenzussal fogadják el az éghajlatvédelmi törvényt.

A kezdeményezés első aláírói:

Baptista Szeretetszolgálat
Budapesti Szociális Forrásközpont
Csalán Egyesület
CSEMETE Egyesület
Doktoranduszok Országos Szövetsége
E-misszió Egyesület
Európa Ház
Holocén Egyesület
Inspi-Ráció Egyesület
Kárpátaljai Szövetség
Közéleti Roma Nők
Közösségfejlesztők Egyesülete
Levegő Munkacsoport
Magyar Szegénységellenes Hálózat
Magyar Természetvédők Szövetsége
Magyar Vese Alapítvány
Magyarok Szövetsége, Környezetvédelmi Tagozat Nagycsaládosok Országos Egyesülete NIOK Alapítvány Nimfea Természetvédelmi Egyesület Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Önkéntes Központ Alapítvány Pécsi Zöld Kör Reflex Környezetvédő Egyesület Szociális Innováció Alapítvány Szociális Szakmai Szövetség Tér/Tár Műhely Egyesület Társadalmi Összetartozás Alapítvány WWF Magyarország Zöld Kör – Hajdúböszörmény

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.