Taktikát váltanak: másmilyen lehet a klímaegyezmény

Az elmúlt hetekben az emberiség történetében először nőtt 440 ppm-re az üvegházgázok légköri koncentrációja, állítja a Scripps Institute of Oceanology. Obama amerikai elnök fel akarja támasztani a megakadt klímapolitikai egyezkedéseket: Washington azt javasolja, minden ország önállóan találja ki, az emissziócsökkentésnek milyen mértékét vállalja.

Diplomáciai szinten is divat lesz zöldnek lenni, legalábbis erre gazsulál a Fehér Ház. A 2009-es koppenhágai klímacsúcs óta megfeneklett klímapolitikát valami új ötlettel kéne kihúzni a kátyúból, különben ott is marad. Az amerikai klímatárgyaló, Todd Stern által bejelentett, önkétességről szóló javaslatot Kína ellenezte, újfent a szokásos szólamot hangoztatva: a nyugati országoknak, melyek történelmileg már agyonszennyezték a légkört, erősebb kibocsátás-csökkentési vállalásokat kell tenniük, mint az ”új” szennyezőknek (értelemszerűen Kína is az utóbbiak közé tartozik), írja a piacesprofit.hu.

Csináld magad

Stern nem tagadta, hogy a módszere lényege az lenne, a légszennyezésük visszafogását önként vállaló országok nyomása (az úgynevezett ”peer pressure”) bírja rá a renitens államokat iparágaik füstölésének megfékezésére. Vagyis a közvélemény és a nemzetközi közösség erkölcsi normája győzzön.

Persze furcsa, hogy mindez egy olyan ország képviselőjének szájából jön, mely sosem ratifikálta a kiotói egyezményt (még ha az Bushék rovására írható), de Kongresszusa Obama mandátuma alatt, 2010-ben is meghiúsította a klímavédelmi törvény tervezetének elfogadását. Az elnök egyedül ilyen helyzetben viszonylag tehetetlen – habár Obama a Környezetvédelmi Hatóság (EPA) jogkörében rámozdulni látszik a nagy szennyezők füstölgésének megregulázására, mint ahogy erre ígéretet tett idén, második mandátuma kezdetekor. (2012 júniusában a fellebbviteli bíróság megerősítette, hogy az EPA deklarációja, miszerint a széndioxid káros az emberi szervezetre és kibocsátását ezért szabályozni kell legális megállapítás, így a kamionok és egyéb gépjárművek emissziójának törvényi erővel való csökkentése is jogszerű lépés az EPA részéről.)

Érdemes megfontolni, hogy a polgárokat is bevonják a füstölgő államok megleckéztetésébe: ahogy a fogyasztók egyes márkák termékeit is bojkottálni tudták, ha azok környezetszennyező módon termeltek, úgy a ”népharagot” rá lehet irányítani az üvegházgáz-kibocsátással nem törődő nemzetgazdaságokra is.

Az önkéntes vállalásokat 2015-ben fogadnák el a soron következő párizsi miniszteri értekezleten. Washington azt reméli, ez a módszer több sikerrel jár, mint a klímatárgyalók egyezkedése és egymásnak ellentmondó érdekeik ütköztetése, mely eddig nem eredményezett nemzetközileg kötelező érvényű megállapodást a kibocsátás-csökkentésről.

Ajánlott tartalom

Karcsúsít a JYSK: évi több tonna alumíniumot és több mint 40 konténert spórolnak meg

Változás jön a JYSK bizonyos termékeinél: a dán vállalatnál a paplanokat ezentúl máshogyan csomagolják, ezzel annyit helyet spórolnak meg, hogy évente több mint 40 konténerrel kevesebbet használnak majd. A kerti székekről pedig eltűnik egy alumínium díszítő elem, amivel évente 22 tonnával csökken a felhasznált alumínium mennyisége.