Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Tájfun közelít a partokhoz – 100 ezer embernek mennie kell
Tájfun fenyegeti a Fülöp-szigeteket. 100 ezer embert kitelepítettek.

Tájfun közelít a partokhoz – 100 ezer embernek mennie kell

Tájfun fenyegeti a Fülöp-szigeteket. 100 ezer embert kitelepítettek.

A tájfun felhőzete műholdvelvételenEgy meglehetősen gyors mozgású trópusi vihar, a Nesat névre keresztelt tájfun közeleg a Fülöp-szigetek felé. A tájfun legerősebb része várhatóan kedden a kora reggeli órákban éri el az ország legnagyobb területű szigetét, a mintegy 48 millió lakosú Luzont. Mintegy 100.000 embert telepítettek ki; a fővárosban, Manilában bezárták az iskolákat, törölték az ország középső és keleti részére induló belföldi repülőjáratokat.  Az előrejelzések szerint a várhatóan 3-mas erősségű trópusi ciklont kísérő hatalmas esőzések következtében a szigetország több olyan tartományában is áradásokra, földcsuszamlásokra kell felkészülni, ahol aktív rizstermesztés folyik.

Robert Sawi helyi meteorológus azt is hozzátette, hogy a tájfun központi része körül a legerősebb széllökések a 200 km/h-t is elérhetik, melyek hatalmas hullámokat korbácsolhatnak, így a parti területeket könnyen elöntheti a víz.Kisiskolások hazafelé menet a hétfő délutáni szakadó esőben A parti őrség leállította a belföldi kompjáratokat, így autósok százai vesztegelnek a kikötőkben. Mindeközben riasztották a katonákat és a mentőalakulatokat, hogy helyezzék biztonságba az áradások és földcsuszamlások által veszélyeztetett régiók szállodáiban lévő vendégeket, turistákat. A Fülöp-szigeteki Meteorológiai Intézet elnöke közölte, hogy átlagosan 25 milliméternyi csapadék várható óránként, ami kevesebb, mint fele a 2009-es Ketsana tájfun idején lehullott csapadékmennyiségnek, melynek következtében a főváros több részét is elöntötte víz és emberek százai vesztették életüket.

Ajánlott tartalom

Magyarország is részt vesz az amazóniai esőerdők védelmében

Technológiai tudásának exportjával vesz részt az amazóniai esőerdők védelmében Magyarország - mondta a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán.