Tágulnak az energiatakarékos ház falai

A Data Formation névre hallgató épületkomplexum Dél-Koreában úgy próbálja ránevelni lakóit az energiatakarékosságra, hogy pazarlás esetén összehúzza falait. Hirtelen elfogy a tér a lakók körül.

A projektet kitaláló Randomwalks tervezői kollektíva vezetője, Sey Min saját példájából indult ki: hiába látta a havi villamos áram-, víz- és gáz-számlán, hogy sokat fogyaszt, nem tudta visszafogni magát. Sokaknál nem racionális elhatározáson alapul, miből mennyit fogyasztanak (legyen az étel vagy energia).

A Randomwalks olyan terveket dolgozott ki, melyek szerint 90 négyzetméternél kezdődnének a lakások, majd kitolnák falaikat a kertbe, attól függően, mennyire sikerült a lakónak környezetbarát módon fogyasztania. Az épület természetesen mozgatható elemekből állna össze, s személyre szabott bútorok alkalmazkodnának a táguló-szűkölő térhez.

A dél-koreai főváros mellett, Incheonban kivitelezett beruházás főépítészei, Lee Min-soo és Sey Min azt remélik, új trendet indítanak el az ökotudatos építészetben. Az intelligens épületek irányzata már eddig is az interaktivitásra törekedett az intelligens árammérőkkel, a hálózatba visszatáplált energiával vagy a fényviszonyok szerint módosuló világítással és egyéb variábilis megoldásokkal.

Születtek már egészen rendhagyó, sőt humoros megoldások is. Ilyen például az a pad, amely lelöki a rajta ülőt, ha szemetel.

Nem „lila köd” zöldnek lenni!
A világot kis lépésekben lehet megváltani, kezdjük tehát otthon! A zöldebb élet ráadásul elsősorban takarékosságra tanít, vagyis nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a pénztárcának is. Ha lekapcsoljuk a villanyt, amikor kimegyünk a szobából, az a legalapvetőbb zöld cselekedet. Miként az is, hogy ne hagyjunk semmilyen gépet „standby” üzemmódban, és húzzuk ki a telefontöltőt a falból, ha már nem használjuk. Apróságnak tűnik mindez, de ha sokan és rendszeresen tesznek így, az az áramszámla mellett a Föld szempontjából is számít, írja a klimablog.hu.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.