Szupravezető szélerőművek

Az EU SUPRAPOWER elnevezésű projektje keretében szupravezető generátorral ellátott, hatékony, robusztus és kompakt szélerőműveket fejlesztenek.

A szélenergia fontos szerepet játszik az energiafordulatban. Hogy az offshore szélerőművekkel gazdaságosan lehessen áramot termelni, olyan, nagy teljesítményű generátorokra van szükség, amelyek megbízhatóan működnek, és nem jelentenek aránytalanul nagy szállítási és alapozási költséget. A szupravezető anyagokból készült generátorok lehetővé teszik, hogy a teljesítmény 10 megawattra vagy még többre nőjön, miközben az erőmű mérete és súlya jelentősen csökken, írja a mernokbazis.hu. Emellett a szupravezető generátorok építéséhez kevesebb, mint századannyi ritkaföldfémre van szükség, mint amennyi a jelenleg gyakran alkalmazott állandó mágneses generátor gyártásához szükséges. Így a szupravezetés hatékony, robusztus és kompakt szélerőművek építését teszi lehetővé alacsonyabb építési, üzemeltetési és fenntartási költségek mellett. Az offshore szélerőműparkokban a jövőben szupravezető generátorok tesznek lehetővé nagyobb teljesítményt alacsonyabb költségek mellett.

Az EU által támogatott, SUPRAPOWER (SUPerconducting, Reliable, lightweight, And more POWERful offshore wind turbine) elnevezésű projekt célja, hogy a szupravezetésben rejlő lehetőségeket a szélenergia kinyerésére használja. A nemrég indult és négy évre tervezett projekten az ipar és a tudomány kilenc képviselője dolgozik együtt, a koordinációt a spanyol Fundación Tecnalia Research & Innovation végzi. A partnerek közösen fejlesztenek ki egy közvetlen meghajtású szupravezető generátorral ellátott szélerőművet. Az innovatív közvetlen meghajtás csökkenti a szállítási és karbantartási költségeket, valamint növeli a turbina élettartamát. A Karlsruhei Műszaki Intézet (Karlsruher Institut für Technologie, KIT) Műszaki Fizikai Intézetének (Institut für Technische Physik, ITEP) kriogenikával foglalkozó kutatói a hűtésről gondoskodnak a projektben: a szupravezetők ugyanis egy bizonyos hőmérséklet alatt nem mutatnak elektromos ellenállást, és veszteségmentesen vezetik az áramot. Hogy a szupravezető generátor működjön, ez alá az átváltozási hőmérséklet alá kell hűteni a tekercseket.

Az ITEP kutatói egy olyan forgó és veszteségmentes kriosztátot fejlesztenek, amelyben a szupravezető tekercseket Gifford-McMahon-hűtőrendszerrel, pusztán hővezetés útján 20 K-re (-253,15 °C-ra) hűtik. Ehhez a projektben szintén részt vevő, Oerlikon Leybold Vacuum nevű cég hűtőberendezéseit használják. Mivel az ilyen hűtőberendezések hűtési teljesítménye korlátos, egyrészt megfelelő hővezetésű kapcsolatot kell létrehozni a hűtők és a szupravezető tekercsek között, ahol figyelembe kell venni a forgás hatását a hővezető csövek esetleges alkalmazása esetén. Másrészt a kriosztátnak nagyon hatékony hőszigeteléssel kell rendelkeznie. A fejlesztések során az alapkutatás eredményeit ültetik át a gyakorlatba.

Ajánlott tartalom

A geotermikus energia felhasználásának megkétszerezése a cél Magyarországon

A geotermikus energia közvetlen hasznosításában Magyarország hosszú évek óta Európa első öt állama között található, a rendelkezésre álló potenciálra alapozva azonban még tovább fokozható a helyben elérhető erőforrás felhasználása - tudatta az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.