Szupervihar: Riasztás az atomerőműben

New Jersey államban Oyster Creek-nél riasztást adtak ki az ottani atomerőműben. Az esőzések miatt megemelkedett a környéken a vízszint, ami zavart okozhat az erőmű vízvezetékeiben.

Ezek a vízvezetékek szállítják a hűtővizet a már elhasználódott nukleáris főtűanyag hűtésére. Eddig 6,5 lábat emelkedett a vízszint, de további ha még fél lábbal feljebb megy a víz, akkor már ellepi azt a hűtővíz szállításáért felelős motort. Az Exelon vállalat közleménye szerint nincs veszélyben se a felszerelésük, se az emberek biztonsága.

Helyi idő szerint hétfő este (magyar idő szerint éjjel egykor) érte el az amerikai szárazföldet a Sandy hurrikán. A vihar óránként 130 kilométeres széllel, özönvízszerű esővel és hatalmas áradásokkal csapott le. New York áradásokkal leginkább veszélyeztetett területeiről közel 400 ezer embert telepítettek ki. A vihar nem érte váratlanul az amerikaiakat. Estére az utcákon szinte teljesen megszűnt a gyalogosforgalom, de a taxik jártak. A városban lezárták az alagutakat és a hidak többségét. Eddig 12 ember halt meg a viharral összefüggésben. A legtöbb ember halálát kidőlt fák és a szélben repülő tárgyak okozták. Két ember a ciklon miatti autóbalesetben vesztette életét, Atlantic Cityben egy ember szívrohamban halt meg evakuálás közben, a kanadai Torontóban egy szél által leszakított fémtábla ölt meg egy nőt. A Lázadás a Bountyn című filmhez épített vitorláshajó legénységének egy tagja most már biztosan meghalt, miután a hajó elsüllyedt a hurrikán miatt. Hétfő este összedőlt egy több emeletes ház egy része Manhattan délnyugati városnegyedében, Chelsea-ben, de senki nem sérült meg. A viharban megsérült az 57-ik utcai felhőkarcoló-építéshez használt daru. A 80 emelet magasan eltört, és az utca fölött csüngő daru környékét evakuálták. Ha a daru leomlik, súlyos károkat okozhat, de ez sokakat nem zavar, egyre többen mennek a környékre fotózni a látványosságot. A vihar miatt eddig összesen 5,3 millión maradtak áram nélkül az Egyesült Államokban. A Con Ed áramszolgáltató az extrém időjárás miatt maga kapcsolt le egyes dél-manhattani városrészeket az ellátásról. Így védik a felszín alatti transzformátorokat és berendezéseket, hogy a vihar levonulása után gyorsabban tudják újraindítani a szolgáltatást. Az áramkimaradások több napig eltarthatnak, New York polgármestere emellett a legfontosabb feladatnak a város egyes részeit elárasztó víz eltávolítását nevezte.

Észak-Manhattan egyik áramelosztójában robbanás történt, a Reuters szerint az üzemben 19 munkás rekedhetett. Eddig áldozatokról nem érkezett jelentés. Veszélyesen magas a vízszint az Oyster Creek-i atomerőműnél, amelyet már október 22-én leállítottak. Ha további 30 centimétert emelkedik a víz, a hűtőrendszer nem tudja majd megfelelően hűteni a használt fűtőelemeket. Az erőműben ebben az esetben tűzoltófecskendőket kell majd használni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű víz juthasson be és pótolják az elpárolgó folyadékot. Majdnem egy méteres víz áll a Wall Streeten is, a New York-i tőzsde épületénél. A tőzsde várhatóan holnap sem fog kinyitni. 2001. szeptember 11-e óta nem fordult elő, hogy előre nem látott szünetet kellett volna tartani a kereskedésben. Az Eqecat Inc előzetes becslése szerint 20 milliárd dolláros kárt várnak a Sandy hurikántól. A kalkulációhoz nemcsak az épületek megrongálódását, az áradásokat, és az áramkimaradás miatt okozott fennakadásokat vették figyelembe. Beleszámolták a végső összegbe a tőzsde felfüggesztését, a gyárak leállítását és több ezer repülőjárat törlését is. Az Eqecat szerint csak 5-10 milliárd dollárnyi kárra van biztosítás. A Nemzeti Hurrikánközpont időközben a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Eszerint a vihar hurrikánerejű maradt ugyan – vagyis a széllökések ereje még mindig jóval meghaladta az NHC szerinti óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárt -, de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait. Már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, hanem úgynevezett téli ciklonná vált.

Sandy NY Empire

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes energiatárolóra pályázna

Energiatárolóra pályázhatunk hamarosan a Napenergia Plusz Program keretében.