Sztárépítésszel terveztetik a szemétégetőt Roskildében

Dánia legnagyobb hulladékból energiát előállító cége, a KARA/Noveren aláírta a szerződést Ercik van Egeraattal, aki még 2008-ban nyert meg egy tervpályázatot a roskildei létesítmény terveinek készítésére.

Az épület egyfajta kortárs ipari katedrálisként a múlt kulturális és ipari emlékei előtt tiszteleg: laposabb részein a környező ipari létesítmények tetőformája köszön vissza, a torony pedig a nevezetes roskildei katedrálist idézi. A 100 méter maga épületrész emellett az energiatermelés folyamatára szeretné felhívni a figyelmet. Jó esély van rá, hogy a jellegzetes épülettömeg ikonikus jelképe lesz majd a városnak; tervezett, 2013-as befejezése után pedig nemcsak feldolgozza a keletkező hulladékot (évi 260-350 ezer tonnányit), hanem évi 60 000 háztartás ellátására elegendő elektromossággá és hővé alakítja azt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.