Szövetség az Élő Tiszáért

A Tisza Közép-Európa legfontosabb folyóinak egyike, 962 km-ével pedig a Duna leghosszabb mellékfolyója. Pár évszázaddal korábban azonban még ennél is nagyobb területen haladt keresztül: 1419 km-es hosszával rengeteg kanyart és mellékágat alakított ki az Alföldön.

A reformkor idején, Széchenyi István szervezésével megkezdett szabályozásoknak köszönhetően azonban nem csak rövidebb lett a folyó hossza, de komoly környezeti problémák is felléptek. A folyórendezésnek következménye volt továbbá, hogy több halfaj élőhelye átrendeződött, valamint az ártéri gyümölcstermesztő vidékek is eltűntek. A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület egy olyan közösségi együttműködés, mely civilszervezetek, önkormányzatok, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek, és a tudomány képviselőinek összefogásából jött létre. Céljuk, hogy olyan társadalmi és gazdasági felemelkedést biztosítsanak a tiszai területeken élők számára, mely a természeti erőforrásokat is megőrzi és gazdagítja. A társadalmi, a gazdasági és a környezeti tényezők ugyanis összefüggenek.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának szerdai vendégei, Kajna Péter, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnöke és Szabadkai Andrea, az Egyesület elnökségi tagja úgy látják, hogy a legfontosabb lépés a Tisza rehabilitációja szempontjából az lenne, ha helyi léptékkel gondolkodnánk, és első sorban a területen élők érdekeit tartanánk szem előtt. Az Egyesület egyik legfontosabb programja ezért a Tisza-menti településen élő termelők szolgáltatásait és termékeit népszerűsítő Élő Tisza védjegy. Az ezzel a címkével ellátott termékek megalapozhatják a későbbi rehabilitációs lépéseket, hiszen megbízható minőségüknek és kedvező áruknak köszönhetően már most nagy népszerűségnek örvendenek a fővárosi lakosság körében is.


Ajánlott tartalom

Kiállítás nyílik az összegyűlt hulladékokból

Halhatatlan hulladék címmel nyílik bemutató a II. kerület közösségi szemétszedésein összegyűjtött különleges hulladékokból, amelyeket Babos Bertalan Zsili képzőművész rendez kiállítás alá.