Szolgálatba állt Nagy-Britannia első biogázüzemű busza

Szolgálatba állt Nagy-Britannia első, biogázzal működő busza Bristol és Bath városa között – írja a BBC.

A negyvenüléses buszt ételhulladék és szennyvíz újrahasznosításával készült metángáz hajtja. A környezetbarát jármű 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember éves hulladékára van szükség.

A busz a bathi busztársaság tulajdonában van, és a bristoli repülőtér, valamint Bath híres történelmi központja között szállít utasokat. A buszvonalat nagyjából 10 ezer utas veszi igénybe évente.

A busz meghajtásához szükséges biogázt a bristoli szennyvízfeldolgozó termeli.

A csatornázási művek vezetője szerint a biogáz-meghajtású járművek fontos szerepet játszhatnak a brit városok levegőminőségének javításában, azonban a biobusz még ennél is tovább megy: a környéken élő emberek termelik meg hozzá a szükséges üzemanyagot.

A bristoli szennyvízfeldolgozó évi 75 millió köbméter szennyvizet és 35 ezer tonna ételhulladékot dolgoz fel. Ebből évi 17 millió köbméter biometánt tudnak előállítani, amely 8300 otthon energiaszükségleteinek ellátására elég.

Bristol jövőre Európa Zöld Fővárosa lesz.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.