Kezdőlap / Témakörök / Bioenergia / Szolgálatba állt Nagy-Britannia első biogázüzemű busza
Tudj meg többet: Bioenergia

Szolgálatba állt Nagy-Britannia első biogázüzemű busza

Szolgálatba állt Nagy-Britannia első, biogázzal működő busza Bristol és Bath városa között – írja a BBC.

A negyvenüléses buszt ételhulladék és szennyvíz újrahasznosításával készült metángáz hajtja. A környezetbarát jármű 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember éves hulladékára van szükség.

A busz a bathi busztársaság tulajdonában van, és a bristoli repülőtér, valamint Bath híres történelmi központja között szállít utasokat. A buszvonalat nagyjából 10 ezer utas veszi igénybe évente.

A busz meghajtásához szükséges biogázt a bristoli szennyvízfeldolgozó termeli.

A csatornázási művek vezetője szerint a biogáz-meghajtású járművek fontos szerepet játszhatnak a brit városok levegőminőségének javításában, azonban a biobusz még ennél is tovább megy: a környéken élő emberek termelik meg hozzá a szükséges üzemanyagot.

A bristoli szennyvízfeldolgozó évi 75 millió köbméter szennyvizet és 35 ezer tonna ételhulladékot dolgoz fel. Ebből évi 17 millió köbméter biometánt tudnak előállítani, amely 8300 otthon energiaszükségleteinek ellátására elég.

Bristol jövőre Európa Zöld Fővárosa lesz.

Ajánlott tartalom

2,5 millió forint ingyenpénz is járhat, ha elektromos autó vesz

Ötmilliárd forintos keretösszegű pályázat indul szerdán a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.