Szolár-tömegfinanszírozás: kamatot ígér a napenergiás Kickstarter

Nemcsak a kreatív projekteknek van tömegfinanszírozási platformja, de a megújuló energiáknak is: a napenergia Kickstarterének is becézett Solar Mosaic pénzgyűjtő oldal. Ám itt a Kickstartertől eltérően a befektetők nem csupán adakoznak, hanem megtérülésre is számíthatnak.

A Solar Mosaic, mint a napenergia online befektetési piaca eddig 3,8 millió dollárt hozott össze, ami nyilvánvalóan nem gigantikus szolárpanel-telepek, hanem kisebb méretű projektek kivitelezését segíti elő, írja a piacesprofit.hu.

A tömegfinanszírozás, azaz a crowdfunding azon az egyszerű elven alapul, hogy ha elég vonzó egy a projekt, sokan fogják kis pénzzel támogatni, hogy meg is valósuljon. A tömegfinanszírozó platformok (mint például a legismertebb amerikai Kickstarter vagy európai versenytársa, az Indiegogo) lehetővé teszik, hogy egy-egy projekt minél nagyobb tömeget érjen el, és legális keretek között jusson az egyes emberek által felajánlott támogatáshoz. (Itt olvashat részletesebben erről a pénzszerzési modellről.) Akik a Kickstarteren filmek, könyvek vagy új kütyük elkészítésébe fektetnek, tulajdonképpen adakoznak. Legfeljebb ajándékba kapnak egy példányt a kész termékből.

A Solar Mosaic azonban rendszeres bevétellel számol és végső soron megtérüléssel. Mivel a felállított napkollektorok, szolárpanelek eladják az energiát, amikor visszatáplálják azt a hálózatba, a bevétel folyamatos. Ez aztán szétosztásra kerül a projektet támogatók (vagyis a tömegfinanszírozók) között. Nem ritka, hogy egyes projektek 6 %-os kamatot ígérnek itt – a 100 %-ban visszafizetett befektetés tetejébe.
Már 25 dollárral is el lehet kezdeni a befektetést, ekkor 4,5 %-os az éves kamat. Természetesen nincs garancia arra, hogy a projektek mindegyike beválik és elegendő pénzt hajt az üzemeltetőinek, így hát kockázat is van a dologban. A visszafizetés havi rendszerességgel történik, nem egy év végi összegként.

“A megabankok, melyek a fosszilis energiák korszakát finanszírozták, nem nyújtanak elegendő tőkét a tiszta energia-gazdaságnak, ami sokkal decentralizáltabb”, mondta a CNN-nek Van Jones, a Solar Mosaic konzultánsa, Obama elnök egykori zöld tanácsadója. Ehhez a decentralizáltsághoz jól passzol a tömegfinanszírozás (vagyis a crowdsourcing körébe tartozó crowdfunding).

Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy hány projekt volt képtelen pénzt hozni a befektetőknek, illetve, hogy az ígért kamatot mennyi beruházás teljesítette vagy múlta felül.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.