Szlovénia megépítené második atomerőművét 2025-re

Szlovénia azt tervezi, hogy 2025-re megépíti második atomerőművét – közölte a szlovén gazdasági miniszter pénteken.

Matej Lahovnik szerint a 3,5-5 milliárd euróba kerülő létesítményt 2020 és 2025 között építik meg.
Az atomerőmű építéséről várhatóan jövőre dönt a szlovén parlament, és a gazdasági miniszter azt sem zárta ki, hogy népszavazást tartanak a kérdésben.
Az új erőművet közvetlenül a horvát határ közelében fekvő, és a két ország közös tulajdonában lévő NEK atomerőmű szomszédságában építenék fel.
A meglévő erőművet a Westinghouse Electric Corporation közreműködésével építették, és 1983-ban helyezték üzembe, amikor Szlovénia és Horvátország még Jugoszlávia része volt. Az erőmű bezárása 2023-ban esedékes.
Osztrák és szlovén környezetvédők az osztrák határtól 70 kilométerre fekvő NEK idő előtti bezárását szorgalmazzák, de Ljubljana biztonságosnak tartja az erőművet. A szlovén kormány azt tervezi, hogy húsz évvel meghosszabbítja a működését.
A NEK nettó elektromosáram-termelő kapacitása 696 megawatt. A termelt áramot a horvátországi és szlovéniai 400 kilovoltos gerinchálózatba táplálja be. Szlovénia teljes áramtermelésének mintegy 40 százalékát adja, és az ország elektromosáram-igényének mintegy negyedét, Horvátországénak mintegy ötödét fedezi.
A NEK tulajdonosa 50 százalékban a szlovén Gen Energija, 50 százalékban a horvát állami Hrvatska Elektroprivreda (HEP) energiaipari konszern.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.