Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Szlovákia uniós sereghajtó a zöld házak építésében

Szlovákia uniós sereghajtó a zöld házak építésében

Szlovákiában nincs hagyománya a környezetbarát, úgynevezett zöld házak építésének, az ország messze le van maradva szomszédaitól ebben a tekintetben: összesen két ház kapott hasonló minősítést, további kettő besorolása pedig folyamatban van.

A csehországi statisztikákkal összehasonlítva is szemmel látható az ország lemaradása: a nyugati szomszédnál 22 ház kapta meg a minősítést, Lengyelországban 32 épület számít zöld háznak, írja a bumm.sk. A nyugati államokban lassan automatikussá válik a hasonló házak építése, s nem is a minősítés a kérdés, hanem az, hogy a kérdéses épület milyen fokozattal bír a környezetbarátság terén. A SITA hírügynökség beszámolója szerint a zöld házak építése azért is késik, mert az építővállalatok bizalmatlanul állnak a kérdéshez, elsősorban a magas költségek miatt – ezek a költségek a technológiák bevezetésével fokozatosan csökkennek. A házaknak több előnye is van, az energiatakarékos működtetés mellett a környezetet nem károsító anyagokból készítik őket, valamint a károsanyag-kibocsájtásuk is alacsony – hívják rá fel a figyelmet a jelentésben.

Ajánlott tartalom

Jövőre is érkezhet napelemes pályázat

Jelentős szerepet kap a napenergia hasznosítása a hazai energia- és klímapolitikában a jövőben - mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a X. Szolár Konferencián.