Szivaccsal tisztítható a szennyezett víz

Új üvegszerű anyagot tervezett Dr. Paul Edmiston, a Wooster Főiskola munkatársa, mellyel képes a szennyezett víz tisztítására, mivel szabadalma úgy nyeli el a szennyező anyagokat, mint egy szivacs. Mire nem képes a nanotechnológia?

Az anyag neve Osorb, és csodálatos tulajdonságokkal rendelkezik. Egy reaktív üveg, mely lehetővé teszi a benzin és egyéb szennyező anyagok megkötését, amelyek illékony szerves vegyületek. A találmány hidrofób, tehát nem köt meg a vízzel. Mikor szennyezőanyagokat gyűjt, megduzzad, akár nyolcszoros is lehet a mérete. Miután megtelik, felúszik a felszínre, kicsavarható, így eltávolíthatóak a szennyező anyagok. Ezután újra felhasználható.

Az anyag forradalmasíthatja a felszín alatti vizek szennyezéseinek tisztítását, mert viszonylag olcsó, és megvan az a képessége, hogy úgy szabaduljon meg a szennyeződésektől, ahogyan a más, hagyományos tisztítási módszerekkel nem lehetséges.
Dr. Edmiston létrehozott egy társaságot is, melyet Absorbent Materials-nek nevezett el. Öt különböző Osorb piacra dobását tervezi.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.