Alternatív energia logó
csatlakozzFacebook Twitter napenergia szelenergia vizenergia hidrogen geotermikus-energia bioenergia
Bemutatkozás
Technológiák
epuletek energiagazdalkodas zold-auto zoldinfo elektromos-ketkereku zold-informatika haztartasi-eszkozok szorakoztatoelektronika telekommunikacio Rovatok zoldtrendEsemények

palyazatok-felhivasok

hirdetés

Tudj meg többet: Szelektív hulladék

Rovatok » Zöldinfó » Szelektív hulladék

Szintet lép a nejlonzacskóellenes harc

forrás: vs.hu
Megjelenés: 2016.03.04., 14:55   Utolsó módosítás: 2016.03.04., 14:55

Egy átlagos európai évente 200 műanyag zacskót használ, ezt kellene tíz év alatt az EU előírásai alapján ötödére csökkenteni. A péksüteményes zacskók megmenekülnek.

Az Európai Unió tavaly hirdette meg a műanyag zacskók elleni háborút, amely Magyarországon is érzékelhető lesz. Az agrártárca első féléves - jogszabály-alkotási - menetrendjéből (pdf) kiderül, hogy a műanyag zacskók használatának csökkentését célzó uniós irányelv magyar szabályokra történő átültetése érdekében a szaktárca kormányrendelet készít. Ez például a kiskereskedők egy részének előírja majd, hogy tájékoztassák vásárlókat és kampányt is tartsanak a műanyag zacskók visszaszorítása érdekében.

A műanyag zacskók elleni fellépést látványos adatokkal indokolja az Európai Unió: évente 100 milliárd zacskót használnak az uniós vásárlók, az 508 millió fős lakosságot figyelembe véve ez fejenként évi 200 zacskót jelent. Ráadásul a 200 zacskó 90 százalékát, azaz tízből kilencet mindössze egyszer használnak. Az EU azt szeretné elérni, hogy 2019-re 90, 2025-re pedig 40 darabra csökkenjen az éves zacskóhasználat. Ehhez olyan intézkedéseket kell hozniuk a tagállamoknak, amelyek garantálják, hogy 2018 végéig a kiskereskedők ne adhassanak ingyen műanyag zacskókat.

Az uniós irányelv pontos zacskóhatározót is tartalmaz, amelyből kiderül, melyik a sima vagy könnyű, illetve nagyon könnyű “hordtasak”. Ez csak azért lényeges, mert a nagyon könnyű, higiéniai célokra használt, például a boltban a péksüteményekhez kitett zacskókra nem vonatkozik a korlátozás.

A teljes cikk itt olvasható.


CÍMKÉK:
 

Hozzászólok a cikkhez

Hozzászólás beküldéséhez be kell jelentkezni.

Nincs még hozzászólás.


2016. augusztus 30. kedd
   
Keresés az oldalon:
ok
Videók
Cégadatbázis
Álláskereső
Kínál
Keres
Álláshirdetés feladása
Partnereink
Tudtad-e fejléc

A Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává. Ez 50-100-szor nagyobb mennyiség, mint amennyit a Föld teljes növényvilága konvertál a fotoszintézisen keresztül.

Tudtad-e gomb
Tudtad-e lábléc
promovideo
hirdetés
hirdetés