Mikrométer vastagságú szilíciumszálak felhasználásával amerikai kutatóknak sikerült olyan napelemeket gyártani, amelyek a jelenleg elterjedt technológia anyagszükségletének mindössze 1 százalékát igénylik.

Szilíciumszálakból fejlesztettek hajlékony napelemeket Amerikában

Mikrométer vastagságú szilíciumszálak felhasználásával amerikai kutatóknak sikerült olyan napelemeket gyártani, amelyek a jelenleg elterjedt technológia anyagszükségletének mindössze 1 százalékát igénylik.

A fejlesztés végső célja olyan vékony és könnyű napelemek gyártása, amelyeket akár ruházaton is lehet viselni, de már most látszik, hogy a kidolgozott technológiával olcsóbb és könnyebben telepíthető napcellákhoz jutottak – írta hétvégi számában a Nature Materials című szakfolyóirat.
    Az új anyagban a hagyományos napelemek anyagául szolgáló szilíciumot alakították vékony, mikrométeres (a méter egymilliomod része) méretű szálakká, ezeket pedig hajlékony polimerből készült burkolattal látták el. A kész “szövetet” meg lehet hajlítani, vagy akár fel is lehet tekerni.

    A világon számos ötlet született hajlékony napelemek kifejlesztésére, a japán Sharp és a német Q-Cells SE például szerves anyagok felhasználásával készít vékony szilíciumfilmet, de ezek teljesítménye jóval alulmarad a hagyományos – nehezebb és törékeny – napelemekével szemben.
    Michael Kelzenberg, a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatója elmondta, hogy az általuk használt szilíciumszálakkal a hagyományos napelemeknél megszokott szilíciummennyiség egy századrésze is elegendő a korábban megszokott teljesítmény eléréséhez.

    Ezzel a technológiával jelentősen csökkenthető a cellák előállítási költsége, mert a hagyományos napelemgyártásnál például a cellák törékenysége is növeli a költségeket.
    Az új napelemek tesztelése még folyamatban van, de már most látszik, hogy a szilíciumszálakból készült cellák 15-20 százalékkal hatékonyabbak, mint a hagyományos szilíciumlapkákból gyártott egységek – hangsúlyozta a kutató.


Ajánlott tartalom

Naperőmű épül Nagykátán, 1200 darab napelemet telepítenek

630 kilowattpeakes naperőművet épít a Photon Energy Nagykátán.