Szigetelő anyag algából

A “Modern Seaweed House” tökéletesen integrálja a helyi követelményeket a bioépítészet lehetőségeivel. Laesö dán szigeten építették meg kihasználva, hogy a tenger bőséges algamennyiséget rak ki minden nap a partra.

A fák hiánya és az algabőség vitte rá régen a kis közösséget, hogy ezt a természetes szigetelőt használja a hagyományos építő anyagok helyett és ezzel akaratlanul feltalálták a bioépitészet új és hatékony típusát, írja az energiacentrum.com.

Az idő multával azonban ezt a technikát fokozatosan mellőzték. A Realdania Byg non-profit társaság, felismerve előnyeit kidolgozott egy programot az újbóli alkalmazására. A Vandkunsten stúdiót bízta meg a “ Modern Seaweed House” megtervezésével. Az építők az algákat a tető lefedésére használták, valamint a külső falakra, ahol tökéletes szigetelőkként funkcionálnak a panelek és a külső levegő között. Az alga nagymértékben szigetelő, tűzálló, nem mérgező és átlag élettartama több, mint 150 év. Egyszerű a kezelése, összegyűjtik a partokon, megszárítják a napon és úgy lehet használni, mint bármilyen más szigetelőt.

“Az algát felhasználva az építésben, a régi technikának a folyamatosságát biztosítjuk, ezenkívül újra bevezettük ezt az alapanyagot a modern, ökologikus, fenntartható építészetbe, amely csökkenti a C02”-t is. – nyilatkozták a Realdania Byg-nél.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.