Szigetelés birkagyapjúval

A természetes birkagyapjú takaróknak nagy keletje van mostanság éjszakai komfortérzésünket erősítendő: nemcsak puha, meleg, hanem egészséges is. Az azonban eddig még nem túl elterjedt módszer, hogy e hasznos háziállat gyapja magát a házunkat is melegen tartsa.

Egy skót farmerházaspár, bizonyos Neil Gourlay és neje az ország délnyugati részén fekvő Cairn völgyben építette fel bioházát. A Three Glens pontosan megfelel azoknak, akik lassítani akarják életritmusukat, belemerülnek a természetbe és házuk is óvja egészségüket. A házat a tájépítészet szakértőjének számító Mark Waghorn Architects iroda építette és szélturbinával szerelte fel. Ezáltal a Three Glens túlteljesíti az Egyesült Királyságban érvényes energetikai normákat is.

A telek körüli földek köveit, a közeli erdő tölgyfáit használták fel az építkezéshez, a padlózathoz pedig egy használaton kívüli vasúti sín keresztléceit dolgozták fel. A Three Glens tökéletesen illeszkedik a környezetbe tetején lévő kertjével, van esővízgyűjtője, és tripla üvegű ablakai széles teret adnak a természetes fényeknek. A meleg vizet napkollektorok biztosítják.

E bioépítészet egyik legérdekesebb eleme, hogy természetes szigetelőként egy gyapjúüzemben a birkák megnyírása után maradt hulladékot alkalmazták. Így egészen bizonyos, hogy hosszú, hideg skót telek idején sem fáznak Gourley-ék, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.