Sziget – Csík-megakoncert a mínusz egyedik napon

A Csík Zenekar fennállásának eddigi legnagyobb koncertjére készül: új feldolgozásokon alapuló Daloskönyvével lép fel a jubileumi Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 6-án a nagyszínpadon.

Az augusztus 6. és 13. között zajló 20. Sziget fesztivál kezdőnapjára szervezett csaknem háromórás megakoncerten a már ismert slágerek mellett a közönség hallhatja a legújabb, kifejezetten erre az alkalomra készülő feldolgozásokat, az eredeti dalok előadóinak közreműködésével. A zenekar a magyar beat- és rocktörténelem olyan legendáival közösen adja elő a feldolgozásokat, mint Szörényi Levente, Bródy János, Presser Gábor, Földes László és Kovács Kati. Természetesen a Csík-koncertekről szinte elmaradhatatlan Kiss Tibor, Lovasi András és Ferenczi György is színpadra lép az eseményen – közölte Vető Viktória, a fesztivál sajtófőnöke kedden az MTI-vel. Mint felidézte, a Sziget fesztivál világzenei programját immár egy évtizede szervező Marton László Távolodó és Lökös Csaba állt elő a speciális koncert gondolatával. Az ötlet lényege, hogy az eddigi nagy sikerű feldolgozások mellé készüljenek olyan új koprodukciók, amelyeket élőben is láthat a közönség a nagyszabású koncerten.

Az alkotók olyan dalokat dolgoznak fel, amelyek a magyar könnyűzene története és a zenekar “magánmitológiája” szempontjából egyaránt fontosak. Úgy rugaszkodnak el az eredeti daloktól, hogy közben magukba foglalják azok meghatározó énekhangjait, ezáltal olyan feldolgozások születnek, amelyek nemcsak a magyar könnyűzene műfajai, de azok nemzedékei között is hidat teremtenek. A zenekar szándéka szerint ezzel egy többévesre tervezett sorozat veszi kezdetét – olvasható a közleményben. A huszonnégy évvel ezelőtt Kecskeméten megalakult Csík Zenekar kezdetben főleg a táncházas körökben volt ismert, koncertzenekarként az ezredforduló környékén futott be, de a 2000-es sydneyi nyári olimpiai játékok megnyitóján már a magyar népzene egyik reprezentánsaként lépett fel. A kor falára című album címadó számában – 2001-ben – szvingbe úsztattak át egy magyarpalatkai dallamot, majd a 2005-ös Senki nem ért semmit című albumon – a felvidéki, békési és erdélyi muzsikák mellett – három Kispál és a Borz-számot is feldolgoztak, mégpedig oly módon, hogy azok éppúgy belesimultak a magyar népzene szövetébe, mint a Csík Zenekar hangvételébe – és ezzel lényegében megteremtették a “tradicionális rocketnót”.

A 2008-as Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen… albumon szereplő Most múlik pontosan című Quimby-feldolgozásból nemzedéki himnusz lett. Majd a 2011-es Lélekképek című albumon újabb Kispál és a Borz- és Quimby-feldolgozásokkal (Földtörténet, Szívrablás, Fekete L’Amour, Tébolyda) gyarapodott a sor, nem feledkezve meg a blues-rajongókról sem (A széki Hobo). Mára talán épp a feldolgozásoknak köszönhetően a Csík Zenekar Magyarország egyik legsikeresebb koncertzenekara. Nagykoncertjükön 2011 végén ötezer rajongó vett részt, a tavaszi a Művészetek Palotájában tartott fellépésükre hetekkel az előadás előtt elfogyott minden jegy. A Sziget szervezői a mínusz egyedik napra kedvezményes, 6900 forintos jegyárat vezetnek be, az “ottalvós” bérletet váltóknak pedig ez a koncert ajándék – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.