Szerves napelemek a mobileszközökhöz

Egy napenergia-technológiai áttörésnek köszönhetően hamarosan akár menet közben is tölthetjük hordozható elektronikai eszközeinket, például telefonjainkat, kameráinkat és e-book olvasóinkat.

A brit Warwick Egyetem kutatói egy szerves napelemmel rukkoltak elő, ami elegendő energiát termel egy lítium-ion akku közvetlen feltöltéséhez, anélkül, hogy több különálló elemet kellene sorozatba kötni, írja az sg.hu. A nagy feszültség előállítása egyetlen kis kollektorból azt jelenti, hogy könnyedén beintegrálhatók a kereskedelmi eszközökbe, ahol a méret kulcsfontosságú tényező. Az új szerves napelemek (OPV), melyekről az Advanced Energy Materials szaklap számol be, előállítása egészen olcsónak, súlyuk pedig rendkívül optimálisnak ígérkezik, és ami talán a legfontosabb, kompatibilis a hajlékony gyártási anyagokkal. Ezen felül a technológia használható feszültségszinteket állít elő akkor is, amikor a modul mérsékelt fényviszonyoknak, vagy részleges árnyékolásnak van kitéve. Az egyetem kémiai karának tudósai be is mutatták az elem működését egy 7 Volt feletti üresjárati feszültséggel, ami több mint elegendő energiát jelent egy szabványos akku számára, a legtöbb kereskedelemben kapható lítium-ion cella ugyanis 4,2 V feszültségű. “Nagy lépést tettünk az olcsón előállítható napenergiájú töltők felé, melyek használat közben tölthetik a készülékeket kültéren és beltéren egyaránt” – mondta Tim Jones professzor, a kutatás egyik vezetője. “Egy kis, könnyűsúlyú napenergiájú töltő, ami méretét tekintve nem nagyobb egy hitelkártyánál beilleszthető például egy e-book olvasó akkujához, folyamatosan energiával látva el olvasás közben – akkor is ha odabent ülünk a kanapén”
A következő lépés a technológia átültetése a laboratóriumból a gyártásba, hogy kereskedelmi méreteken is elérhetővé tegyék az olcsó OPV töltőket.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.