Szerdától földgázos buszok járnak Pesten

Budapesten újdonságnak számító, sűrített földgázzal működő Van Hool New A330 CNG típusú busz áll forgalomba idén tavasszal és nyáron a fővárosban – derül ki a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) közleményéből.

Budapesten újdonságnak számító, sűrített földgázzal működő Van Hool New A330 CNG típusú busz áll forgalomba idén tavasszal és nyáron a fővárosban – derül ki a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) közleményéből. Az első három alacsonypadlós, háromajtós és légkondis busz szerdán a dél-pesti 182-es és 184-es vonalán jár majd, a további 34 busz honosítása pedig legkésőbb augusztus 31-éig készül el, melyek szintén a dél-pesti térségben állnak majd forgalomba. A Dijonból érkezett 37 buszt a BKK átalakítja, ezenkívül az utastájékoztatást és a kijelzőket a FUTÁR rendszerbe illesztik.

A földgázzal működő buszok előnye a dízelmotorokéval szemben az, hogy kevesebb káros anyagot bocsátanak ki és csendesebbek. A fővárosba érkező 2005–2009 között gyártott buszokat keveset használták, ennek ellenére rendkívül kedvező áron, darabonként mintegy 8 millió forintért lehetett beszerezni őket. A BKK szerint viszont jó áron jutottak hozzá a buszokhoz, mivel az korábbi üzemeltető felszámolja az üzemét, így az összes buszától rövid időn belül meg akar szabadulni.

Egy új busz honosítása és beszerzése együtt nagyjából annyiba kerül, mint egy 18-19 éves busz vázfelújítása. A BKK szerint a használt buszok beszerzése nem az új buszok forgalomba állítását helyettesíti, hanem a régiek szükségszerű felújítását váltja ki lehetővé téve a 20 évesnél idősebb buszok selejtezését.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.