Szeptemberben lesz újra országos TeSzedd! akció

Rendhagyó módon idén nem tavasszal, hanem szeptember 14-én szerveznek újra országos TeSzedd! szemétgyűjtési akciót – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium szombati Föld napi rendezvényén a tárca környezetvédelemért felelős államtitkára a Városligetben.

Illés Zoltán a helyszínen elmondta: a korábbi évektől eltérően azért nem hirdetik meg a korábban megszokott tavaszi időszakban az országos TeSzedd! akciónapot, mert a program előkészítése során kiderült, hogy különféle szervezetek, civil és helyi közösségek számos TeSzedd! napot rendeznek tavasszal, többnyire egymástól eltérő időpontokban. “A helyi kezdeményezések súlyát szeretnénk növelni azzal, hogy az országos akciónapnak új, őszi időpontot kerestünk” – hangsúlyozta a politikus. Tavaly az ország mintegy 700 településén, csaknem 1500 gyűjtőponton, összesen több mint 150 ezren vettek részt a TeSzedd! akcióban, ahol az iskoláskorú gyerekektől a nyugdíjasokig minden korosztály képviseltette magát.

Az egynapos akció eredményeként összesen mintegy 3000 tonna szemét gyűlt össze és ezzel az adott településrészek megtisztultak az illegálisan lerakott szeméttől – részletezték a helyszínen. A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség a szaktárca több szervezetének közreműködésével másodszor rendezett a Föld napjához kapcsolódóan családi napot a Városligetben. Az egész napos rendezvényen a környezet- és természetvédelemhez szorosan kapcsolódva a vidékfejlesztés, az energiatakarékosság és a hulladékgazdálkodás korszerű megoldásaival ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.