Szenzáció: új faj a metropolis kellős közepén!

A biológusok szinte napi rendszerességgel fedeznek fel új állat és növényfajokat, ám általában a tengerek mélyén, vagy az esőerdőkben. Ezúttal azonban a nagyvárosi dzsungelből ugrott elő egy új békafaj. Mi rejtőzhet még az orrunk előtt?

Egy új békafajt találtak a kutatók – szinte az orruk előtt, az amerikai nagyvárosi dzsungel közepében, New Yorkban. Mentségükre szolgál, hogy a most felfedezett Rana kauffeldi (Kauffeld békája) külsőre megszólalásig hasonlít a nagyvárosban élő két leopárdbéka fajra, a Rana pipiensre és a Rana sphenocephalára, ám géntérképe szerint külön fajt alkot. A kutatók egyébként eltérő párzási hangja (brekegése) miatt kezdtek el gyanakodni a mindeddig észrevétlen fajra.

Egyébként a „névadó” Carl F. Kauffeld már évtizedekkel ezelőtt megjósolta, hogy a régióban egy harmadik rana faj is él. A New Yersey-ben lévő New Brunswick Egyetem kutatója, Jeremy Feinberg ezért összehasonlította több száz példány hangját, külső jellegzetességeiket és genetikai térképüket. Ez alapján bizonyosodott be, hogy bizony nem kettő, hanem három fajta béka ugrál a városiak orra előtt. A békafajt ugyanis New York belvárosában, a Szabadságszobortól néhány kilométernyire sikerült azonosítani.

Az új fajok felfedezése szinte mindennapos a mélytengerekben és a még felderítetlen esőerdőkben, azért ha nem is gyakran, de előfordul, hogy egy-egy állat a sűrűn lakott területekről kerül elő. 2012-ben egyébként éppen egy állatkertben döbbentek rá a kutatók, hogy az egyik akváriumuk lakója tökéletesen új fajt alkot. A Tethya wilhelma nevű szivacsfaj például a Stuttgart-i állatkertben „rejtőzött”. A néhány centiméter átmérőjű szivacs egyébként különlegesnek számít, azon ritka szivacsok közé tartozik, amelyek képesek mozogni és köztük is szupergyors: 100 métert öt év és 226 nap alatt száguld be 2 milliméter per órás végsebességével.

forrás: piacesprofit.hu

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.