Szennyvízberuházások uniós támogatással öt dél-balatoni településen

Európai uniós támogatással egy csaknem 3,2 milliárd forint összköltségű szennyvízberuházás kezdődik öt dél-balatoni településen, amelynek keretében Somogytúron szennyvíztisztító telepet is építenek – közölte a Dél-Balatoni Szennyvízelvezetés és Tisztítás Megvalósítását Célzó Önkormányzati Társulás az MTI-vel hétfőn.

Közleményében a társulás arról tájékoztatott, hogy a Balaton vízminőségének védelmét szolgáló fejlesztésekre az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében a Kohéziós alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból 2,7 milliárd forint  vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

A Látrány, Visz, Somogytúr, Somogybabod és Gamás településeken tervezett szennyvízelvezetési és tisztítási projekt megvalósításának elsődleges célja, hogy hosszú távon oldja meg a Balaton érzékeny felszíni vízgyűjtőjén elhelyezkedő települések szennyvizeinek ártalommentes elhelyezését – hangsúlyozták, hozzátéve: a programban érintett települések jelenleg nem rendelkeznek szennyvízcsatorna hálózattal.

A tervek szerint 2015. május végén befejeződő beruházásnak köszönhetően megszűnik a talajvíz szennyezése és a sérülékeny ivóvízbázisok veszélyeztetése.

Az előzetes felmérések alapján az öt településen összesen 1 468 háztartást kötnek rá a szennyvízcsatorna hálózatra, ez 95 százalékos lefedettséget jelent.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.