Szennyvíz hajtja a Microsoft adatközpontját

Ma már háztartási szinten is elérhetőek a különböző a hulladék- és biogáz újrahasznosítási módszerek, de mindig jó, ha a nagy cégek is példát mutatnak egy-egy nagy energia-hatékony és környezetbarát beruházással.

És kitől várja el az ember az ilyen nagy volumenű projekteket, ha nem a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb vállalatától? A biogáz meghajtású adatközpontra 5,5 millió dollárt költ a Microsoft, írja a lakjonjol.hu. A Microsoft még az év elején jelentette be, hogy egy zéró karbonkibocsátású adatközpontot akar létesíteni, amely metán felhasználásával működne. Akkor azonban még nem volt biztos, hogy egy közeli hulladéklerakóból, vagy szennyvíztisztítóból „hozatnák” a nyersanyagot. Mostanra azonban körvonalazódni látszanak a terv részletei. A szoftvergyártó óriás kiválasztotta a helyszínt a Wyoming állambéli Cheyenne városa mellett – az adatközpont így a közeli Dry Creek szennyvíztisztítóból jut majd a működéshez szükséges energiához. „Azzal, hogy az adatközpontjaink területén belül tudjuk újrahasznosítani a biogázt, jelentősen csökkenthetjük a létesítmény szén-dioxid emisszióját. A projekt egyben olyan új, adatbázisok számára használható stabil, tiszta és ökonómiailag hatékony energiaforrásokat is keres majd, amelyeket a jövőben akár más vállalatok is átvehetnének.” – szól a Microsoft hivatalos blogján a beruházásra vonatkozó bejegyzés.

A Microsoft a FuelCell Energy Inc. mellett döntött, így ők látják majd el a Data Plant (magyarul Adat Üzem) nevű létesítményt biogázzal. A FuelCell sajtókiadványa szerint létesítmény 200 kilowatt energiát szolgáltat majd a Microsoft Data Plant számára. Az adatközpont által fel nem használt áramot visszavezetik a szennyvíztisztítóba, ezzel is csökkentve a szennyvíztelep rezsiköltségeit. Egy esetleges, a fő hálózatot érintő áramszünet esetén pedig a Data Plant önállóan is képes lesz majd a folyamatos áramtermelésre. Annak, hogy a Microsoft az adatközpontot közvetlenül a biogáz-forrás mellé telepíti számos előnye van – többek között az, hogy úgy lehet energiává alakítani a hulladékot, hogy közben nincs szükség biogáz vezetékekre. A számítástechnikai cég mindennel együtt 5,5 millió dollárt költ majd el a projektre, és bár még a Wyoming-i Hitel és Beruházási Tanácsnak is rá kell bólintania, az építkezések már 2013 tavaszán megkezdődhetnek.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.