Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Szennyvíz- és belvízelvezetési pályázatok zalai nyerteseiről döntöttek

Szennyvíz- és belvízelvezetési pályázatok zalai nyerteseiről döntöttek

Közel félmilliárd forintos támogatást nyert három zalai település szennyvíz- és belvízelvezetésre – a döntésről Baracskai József, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja beszélt kedden, a zalai Becsvölgyén.

Közölte: korábban már 18 pályázat nyertességét hirdette ki a régiós fejlesztési tanács, amely ezúttal a korábban még tartaléklistán maradt települések terveiről döntött. Gyenesdiás 156 millió forintot, Petrivente pedig 51 millió forintot nyert a csapadékvíz-elvezető csatornák építésére és korszerűsítésére, míg Becsvölgye 281 millió forint támogatáshoz jut szennyvízhálózatának és egy szennyvíztisztítónak a megépítésére.

Magai Ágota polgármester kifejtette: 17 éve próbálkoznak a 864 lakosú, de rendkívül kiterjedt területű településen a szennyvízhálózat megvalósításán. 2008-ban már volt egy nyertes pályázatuk, de azt visszamondták, miután az elnyert 77 millió forintos támogatásból nem lehetett volna megépíteni a több mint 22 négyzetkilométeren elterülő községben a csatornahálózatot.

A most nyertesként kihirdetett pályázat révén 331 millió forintért épül meg a szennyvízhálózat és egy német technológiájú szennyvíztelep, amelyből a közeli patakba folyik majd a tisztított szennyvíz. A település lakóinak vállalása szerint a 340 telek 50 százalékát már az első évben rákötik a hálózatra, öt év alatt pedig a lakótelkek 70  százalékát csatlakoztatják a szennyvízhálózathoz.

Ajánlott tartalom

Ezeket lépi meg az EU 2030-ig a klíma védelemében

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.