Svédország az első olyan európai ország, aki feltünteti a szén-dioxid mennyiséget az élelmiszerek címkéin. Ez az úgynevezett „ökológiai lábnyom”, azaz a termelési folyamat közben létrejött szén-dioxid mennyisége. Az ország a kibocsátás 50 %-ának csökkenését várja.

Szén-dioxid mennyiség az élelmiszerek címkéin

Svédország az első olyan európai ország, aki feltünteti a szén-dioxid mennyiséget az élelmiszerek címkéin. Ez az úgynevezett „ökológiai lábnyom”, azaz a termelési folyamat közben létrejött szén-dioxid mennyisége. Az ország a kibocsátás 50 %-ának csökkenését várja.

Az új jogszabály nem csak a szupermarketekre és kisebb üzletekre vonatkozik, hanem éttermek és étkezdék menüjére is.

A Freshplaza.it jelentéséből kiderül, hogy sárgarépát enni uborka és paradicsom helyett például sokkal környezettudatosabb lenne a svéd irányelvek szerint – mivel a sárgarépát nem termesztik üvegházakban, amelynek hőszabályozása rengeteg energiát fogyaszt.

Ajánlatos csirkehúst, és babot fogyasztani a vörös hús helyett: feldolgozása hatalmas mennyiségű gázt enged a levegőbe. A hal pedig bár egészséges, még sem ajánlatos túlzott fogyasztása, mert az európai halállomány szinte teljesen kiapadt.

Ajánlott tartalom

Csomagolóanyagok: mennyiségcsökkentés, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

Mennyiségi és használati korlátozások: minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék.